DOGODKI 2017
23.12.2017: OBISK DEDKA MRAZA

V soboto, 23. decembra 2017 ob 18.00, se bo v gasilskem domu v Materiji oglasil Dedek Mraz.

Prireditev je namenjena vsem mladim gasilcem PGD Materija (osnovnošolci) in predšolskim otrokom staršev, ki so člani PGD Materija.


02.12.2017: MESEČNO SREČANJE MLADINE PGD MATERIJA

Redno mesečno srečanje z mladino smo prvo soboto v mesecu, 2. 12. 2017, preživeli v prazničnem, adventnem vzdušju. Najmlajši so z okraski in izrezanimi snežinkami okrasili gasilski dom, zase pa izdelali majhne gasilske kamiončke iz reciklirane embalaže. Starejši so s pomočjo mentorjev izdelali program in scenarij za prihajajoč obisk Dedka Mraza, ki bo, 23. 12. 2017. Skupaj se je zbralo približno 30 otrok in sedem mentorjev. Dopoldansko druženje je ob ustvarjanju prineslo veliko dobre volje kljub hladnem, zimskem vremenu.

 

V imenu mentorjev mladine

Doris Primc


02.12.2017: OBISK PGD RAKEK

V soboto, 2. decembra 2017, so naše društvo obiskali članica in člani operativne enote PGD Rakek. Slednjim smo predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom, vozila in opremo ter si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva.

 

Članici in članom PGD Rakek se zahvaljujemo za obisk.


25.11.2017: OBISK PGD VAVTA VAS

V soboto, 25. novembra 2017, so naše društvo obiskale članice in člani PGD Vavta vas. Slednjim smo predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom, vozila in opremo ter si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva.

 

Članicam in članom PGD Vavta vas se zahvaljujemo za obisk.


25.11.2017: OBISK MENTORJEV IN OTROK PGD ZAGORJE MESTO

Poleg dopoldanskega obiska PGD Vavta vas smo bili v popoldne, 25. novembra 2017, deležni še obiska mentorjev in otrok PGD Zagorje mesto. Tudi slednjim smo predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom, vozila in opremo, v drugem delu pa v okviru kratkega predavanja orisali organizacijo mladinskih taborov PGD Materija.

 

Mentorjem in otrokom PGD Zagorje mesto se zahvaljujemo za obisk.


18.11.2017: OBELEŽITEV SVETOVNEGA DNEVA SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ

Na pobudo Občine Hrpelje - Kozina je PGD Materija tudi letos sodelovalo pri obeležitvi Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč. V soboto, 18. novembra 2017, so tako predstavniki našega društva, policije, sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ZP Hrpelje in občinske uprave, po nagovoru županije Saše Likavec Svetelšek, simbolično prižgali svečke ob spomeniku na Kozini in se tako poklonili vsem žrtvam prometnih nesreč. 

Občini Hrpelje - Kozina se zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju, ki smo se mu z veseljem odzvali.

 


18.11.2017: LETNO SREČANJE MENTORJEV MLADINE KGZ

Da je druženje koristno tako za povezovanje društev kot tudi izmenjevanje novih idej, je pokazalo letno srečanje mentorjev mladine Kraške gasilske zveze (KGZ). Za program in organizacijo se moramo tokrat zahvaliti mentorjem iz PGD Divača, ki so kljub manjšemu številu udeležencev v soboto, 18. novembra 2017, uspeli organizirati uspešno druženje.

Po nagovoru predsednika PGD Divača Ivana Kovačiča in predsednika KGZ Dimitrija Dokića nas je sprva čakal orintacijski pohod okoli Divače, kjer smo na vmesnih postajah s kratkimi vprašanji utrjevali znanje o gasilstvu. Razdeljeni v mešane skupine smo se po dobri uri vrnili v gasilski dom, kjer je sledila podelitev zahval vsem udeleženim društvom in simboličnih nagrad za najboljše skupine. Poskrbljeno je bilo tudi za hrano in pijačo, medgeneracijsko druženje pa se je zavleklo v večer. Ob dolgih pogovorih smo dobili veliko novih idej, kako delo z mladino v društvih obogatiti in druženje prenašati tudi na naše najmlajše člane.

Iz PGD Materija sta se srečanja udeležili dve mentorici in dva mentorja.

 

 

v imenu mentorjev mladine PGD Materija,

Doris Primc


07.11.2017: MLADI GASILCI PGD MATERIJA V KINU

V sklopu rednih mesečnih srečanj mladine se je v torek, 7. novembra 2017, 32 mladih gasilcev in šest mentorjev PGD Materija odpravilo v Planet Tuš v Koper. Tu so si najmlajši ogledali animirani, pustolovski film »VESELA  POŠASTNA DRUŽINA«, starejši pa film po knjižni predlogi »KOŠARKAR NAJ BO«. V dvoranah so zasedli vsak svoje mesto in s kokicami uživali ob gledanju. Ob srečnem povratku domov, so si bili vsi enotni, da treba takšno srečanje ponoviti.

 

 

                                                           v imenu mentorjev mladine

                                                            Klara Bilješkovič


04.11.2017: OBISK PGD BRASLOVČE

V soboto, 4. novembra 2017, so naše društvo obiskale članice in člani PGD Braslovče. Slednjim smo predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom, vozila in opremo ter si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva.

 

Članicam in članom PGD Braslovče se zahvaljujemo za obisk.


28.10.2017: PRVO SREČANJE ČLANIC KGZ V KOMNU

Prijetno sobotno popoldne (28. 10. 2017) je približno dvajset članic iz prostovoljnih gasilskih društev Kraške gasilske zveze (KGZ) preživelo v Komnu. Namen sicer prvega organiziranega srečanja članic v zvezi nasploh je bilo druženje in pobliže spoznavanje nežnejšega spola, ki ga v gasilskih vrstah nedvomno primanjkuje. Za prelomen korak na tem področju se lahko zahvalimo komnskim gasilkam, ki so uspele organizirati poučno, spoznavno in nepozabno soboto. Za to, da bi na srečanju spoznale čim več novih obrazov, je poskrbel naključen žreb, ki nas je za orientacijski pohod razdelil v tri skupine. Dobrih 10 kilometrov hoje, iskanje skritih plastičnih jajčk in nenehno klepetanje je poskrbelo, da sta prvi dve uri minili kot bi trenil. Delavnici, ki sta sledili sta bili toliko bolj poučni. Nekatere smo se prvič seznanile z uporabo IDA (izolirnih dihalnih aparatov) in jih kasneje v vaji poligona v temi tudi preizkusile. Za marsikatero je bila to povsem nova in mogoče tudi neponovljiva izkušnja. Tudi vaja s področja komunikacije je nedvomno ozavestila že daleč pozabljeno misel, da je sporazumevanje za dobro delovanje družbe ključno. Izkazalo se je, da so povratne informacije in podajanje le bistvenih informacij ključne tako v vsakdanjem življenju kot tudi na intervencijah, kjer večkrat pride do nesoglasij in napak ravno zaradi zanemarjanja omenjenih. Za konec navdihujočega popoldneva nas je čakala večerja in druženje do poznih ur. Poveljnik KGZ Peter Jerina in predsednik PGD Komen Marko Adamič sta vse pozvala k nadaljnjemu sodelovanju in zaželela, da bi se srečanja nadaljevala še naprej ter opozorila na to, da smo ženske na različnih področjih v gasilstvu še kako potrebne. Srečanja sva se udeležili dve članici PGD Materija, upava pa, da bo dogodek spodbudil tudi druge, da se nam ob naslednji priložnosti pridružijo.

 

 

v imenu članic PGD Materija

Doris Primc


28.10.2017: OBISK PGD KANDRŠE

V soboto, 28. oktobra 2017, so naše društvo obiskale članice in člani PGD Kandrše. Slednjim smo predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom, vozila in opremo ter si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva.

 

Članicam in članom PGD Kandrše se zahvaljujemo za obisk.


28.10.2017: OBISK PGD MIRNA PEČ

Poleg dopoldanskega obiska PGD Kandrše smo bili v popoldanskem času, v soboto 28. oktobra 2017, deležni še obiska članic in članov PGD Mirna Peč. Tudi slednjim smo predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom, vozila in opremo ter si izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.

 

Članicam in članom PGD Mirna Peč se zahvaljujemo za obisk.

 


28.10.2017: STROKOVNA EKSKURZIJA VETERANOV PGD MATERIJA

V soboto, 28. oktobra 2017, smo se veterani PGD Materija z ženami odpravili na strokovno ekskurzijo. Naša prva točka je bilo ustje reke Soče oz. kraj Isola della Conta (Štrancan), kjer smo si ogledali muzej in tamkajšnje znamenitosti, od tam pa smo se odpeljali v Doberdob, kjer smo si ogledali muzej vojaške zgodovine ter obnovljen spomenik posvečen slovenskim fantom padlim v prvi svetovni vojni. Od tem smo pot nadaljevali proti Cerju, kjer smo si ogledali spomenik braniteljev slovenske zemlje, temu pa je sledil še ogled Mirnskega gradu in kraja Miren, kjer je med drugim tudi pokopališče, po katerem je med drugo svetovno vojno potekala meja. Ob koncu je sledil še ogled del kamnoseka danila Rovana iz Vrhpolj pri Vipavi, celodnevno druženje pa smo zaključili z večerjo.

Za še eno čudovito ekskurzijo se iskreno zahvaljujemo vodstvu PGD Materija, ki tudi na ta način dokazuje, da spoštuje delo in trud gasilskih veteranov.


27.10.2017: OBISK VRTCA V HRPELJAH

V sklopu aktivnosti ob mesecu požarne varnosti so v petek, 27. oktobra 2017, člani operativne enote PGD Materija obiskali vrtec v Hrpeljah. Ob tem so otrokom in vzgojiteljicam predstavili delovanje društva in opremo ter pravilno uporabo gasilnikov.

 

Vrtcu Hrpelje se zahvaljujemo za povabilo. 


13.10.2017: PREVZEM AED IN PREDSTAVITEV TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA

V petek, 13. oktobra 2017, je v Prešnici potekala krajša slovesnost ob predaji defibratorja, ki je nameščen ob vaškem domu. Gre za drugi javno dostopen defibrilator v Občini Hrpelje - Kozina, ki obenem predstavlja nadaljevanje projekta opremljanja občine z javno dostopnimi defibrilatorji in usposabljanja občanov.

 

Na povabilo občine, so po uradnem delu bolničarji PGD Materija vaščanom Prešnice predstavili osnove temeljnih postopkov oživljanja in praktično uporabo defibrilatorja.


07.10.2017: LETNO SREČANJE MLADINE KGZ

V sklopu mesečnih srečanj mladine PGD Materija smo se v soboto, 7. oktobra 2017, odpravili na Mladinsko srečanje mladine Kraške gasilske zveze (KGZ) v Štjak. Tam so nas pričakale  ekipe pionirjev in mladincev iz ostalih društev KGZ, pred nami pa je bil zabaven orientacijski pohod. Da bi bilo srečanje čim bolj zabavno in bi tako med mentorji kot mladimi prišlo do novih spoznanj, smo se z žrebanjem razdelili v mešane skupine. Skupine desetih otrok so tako pod vodstvom dveh mentorjev krenile na pot. Med pohodom so udeleženci na petih različnih točkah dokazovali svoje spretnosti v vlačenju cevi, sestavljanju puzzel, prepoznavanju gasilske opreme in prenašanju žogic. Po enourni hoji smo se najedli s pripravljenim kosilom, nato pa je do razglasitve rezultatov sledilo prosto druženje na bližnjem igrišču. Srečanje se je zaključilo z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo simboličnih nagrad za vse sodelujoče. Za organizacijo dogodka je letos poskrbelo PGD Štjak, ki je nalogo izpeljalo z odliko.

 

Veseli nas, da se je srečanja udeležilo kar 30 otrok iz PGD Materija, ki so pod vodstvom petih mentorjev preživeli prijetno dopoldne ob spoznavanju prijateljev sosednjih društev.

 

v imenu mentorjev mladine

Doris Primc


04.10.2017: PGD MATERIJA SODELOVALO PRI OBELEŽITVI DNEVA PEŠCA

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrpelje - Kozina je v sredo, 4. oktobra 2017, obeležil dan pešca in v ta namen izvedel preventivno akcijo »Bodi viden-bodi previden«. Z dvema gasilcema se je akciji pridružilo tudi PGD Materija. Gasilci so skupaj s policijo, občinskimi redarji, županjo Občine Hrpelje - Kozina in nekaterimi drugimi prostovoljci, osveščali občane ter jim delili odsevne trakove in zgibanke.


09.09.2017: PRVO MESEČNO SREČANJE MLADINE PGD MATERIJA

Novo šolsko leto je prineslo spremembe tudi na področju dela z mladimi gasilci PGD Materija. Skladno s sprejetim programom dela se bodo namreč otroci in mentorji družili najmanj enkrat mesečno, in sicer vsako prvo soboto v mesecu. Izjemi bosta meseca maj in junij, ko bodo potekale priprave na gasilska tekmovanja ter mladinski tabor in pa seveda počitniška meseca julij ter avgust. Na srečanjih se bodo odvijale različne aktivnosti (pohodništvo, družabne igre, spoznavanje gasilskih veščin, izdelovanje različnih izdelkov ipd.), tematike pa bodo prilagojene starostnim kategorijam otrok. Ti bodo razdeljeni v štiri ločene skupine, ki jih bodo vodili posamezni mentorji.

Prvo takšno srečanje se je odvijalo v soboto, 9. septembra 2017, ko se je v sicer oblačnem jutru pred gasilskim domom zbralo 30 otrok in sedem mentorjev. Razdelili smo se že v naprej določene skupine in se hitro odpravili na pohod. Najmlajša skupina si je ogledala cerkev pri Tabru in Tinjelovo pečino ter okolico Materije. Druga skupina je raziskovala Odolino, tretja in četrta pa sta se odpravile proti Slavniku. Pri tem so nekateri osvojili vrh Jegno, tisti najbolj pogumni pa so kljub megli uspeli osvojiti vrh Slavnika.

Otroci in mentorji smo uživali na svežem zraku in videli mnogo zanimivih stvari, zato upamo, da se bomo imeli tako lepo vsako prvo soboto v mesecu.

 

Sandi Benčič

predsednik komisije za mladino


01.09.2017: SLAVNOSTNA SEJA OBČINE HRPELJE - KOZINA

V petek, 1. septembra 2017, je v Hrpeljah potekala slavnostna seja Občine Hrpelje - Kozina. Na seji je županja Saša Likavec - Svetelšek trem društvom oz. organizacijam in petim posameznikom podelila občinske zahvale. Med nagrajenci je bil tudi naš član Jože Mezgec, ki se mu je občina zahvalila za zasluge, ki jih ima pri obnovi cerkvice pri Tabru, aktivno delo v PGD Materija, še zlasti na področju dela z veterani in delo v združenju upokojencev. Najvišje občinsko priznanje, tj. zlato plaketo pa je iz rok županje prejel podjetnik iz Javorja Jože Ceglar, in sicer za življenjsko delo na področju gospodarstva. Prireditev je popestril tudi kulturni program, v katerem je nastopal Učiteljski zbor Dotik in flavtistka Tanaja Česnik. Iz PGD Materija so se slavnostne seje udeležili trije predstavniki društva.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo! 


01.09.2017: PGD MATERIJA SODELOVALO PRI VAROVANJU OTROK NA POTI V ŠOLO

Na pobudo Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrpelje - Kozina, se je naše društvo tudi letos vključilo v akcijo varovanja otrok na poti v šolo. Kot je že v navadi smo to nalogo zaupali našim veteranom, ki so 1. in 4. septembra skrbeli za varnost osnovnošolcev.

Veteranom se ob tem iskreno zahvaljujemo.


30.08.2017: SREČANJE PROSTOVOLJCEV

V nizu prireditev ob občinskem prazniku Občine Hrpelje - Kozina so se člani PGD Materija, 30. avgusta 2017, udeležili tradicionalnega srečanja prostovoljcev. Prireditev je popestril čudovit koncert Iztoka Novaka Easya v sestavi tria - violinistka in saksofonistka Nina Pedar ter kitarista in spremljevalnega vokalista Jana Baruce. Naše društvo so na prireditvi tokrat zastopale pripravnice in pripravniki, s čemer smo se jim želeli tudi zahvaliti za ves trud, ki ga kljub svoji mladosti, vlagajo v razvoj in ohranjanje gasilstva v Materiji.

Občini Hrpelje - Kozina in županji Saši Likavec Svetelšek se za povabilo in prijeten večer iskreno zahvaljujemo.

 

11.08.2017: KONCERT V TINJELOVI PEČINI

Tudi letos je PGD Materija sodelovalo pri organizaciji koncerta v Tinjelovi pečini. Ta se je odvijal v petek, 11. avgusta. Glavni organizator je bila Občina Hrpelje - Kozina, ki je k sodelovanju pritegnila Duo Bakalina iz Čadrga pri Tolminu, soorganizatorja pa sta bila naše društvo in Jamarsko društvo Dimnice Koper. Kot vsako leto se je tudi letošnjega koncerta udeležilo veliko obiskovalcev, ki so uživali v nastopu Dua Bakalina in edinstvenem podzemnem ambientu. 


15.07.2017: SREČANJE VETERANOV KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 15. julija 2017, so se veterani PGD Materija v Povirju udeležili letnega srečanja vseh veteranov Kraške gasilske zveze. Približno 70 veteranov se je kot vsako leto udeležilo različnih družabnih iger in sončen sobotni popoldne izkoristilo za prijetno druženje ter ogled znamenitosti Povirja z okolico. Naši veterani so se še posebej izkazali pri balinanju, kjer so osvojili prvo mesto.

Sicer pa sta veterane s svojim obiskom počastila tudi podžupanja Občine Sežana dr. Ljubica Jelušič in predsednik Krajevne skupnosti Povir Franko Uršič, v imenu Kraške gasilske zveze pa sta veterane nagovorila predsednik Dimitri Dokić ter predsednik komisije za veterane Zlatko Segulin.

Za organizacijo srečanja je bilo letos zadolženo PGD Povir, ki je nalogo izpeljalo z odliko.

 


29.06.2017: SEDMI MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA

Prvi poletni dnevi in še en mladinski tabor so za nami. Na sicer hladno četrtkovo jutro, 29. junija 2017, smo se z avtobusom odpravili proti poznani lokaciji Debelega Rtiča in tam preživeli štiri nepozabne poletne dni. Najmlajši so bili letos na taboru že sedmič, sicer pa je bil slednji rekorden kar po dveh stvareh, saj se je tabora udeležilo do sedaj največ 38 otrok pod vodstvom 11 mentorjev (Andreja, Bojana, Dejana, Doris, Klare, Mateja, Sandija, Sebastjana, Tine, Valterja in Zlatka) in kar devet otrok je bilo na taboru prvič. No osvežili pa smo tudi mentorsko ekipo, ki so jo sestavljali trije novi člani.

 

Z veselimi pričakovanji smo po slabi uri vožnje in priprav prispeli v letovišče in se razdelili po sobah. Tabor smo otvorili z dvigom zastave, ki ga je spremljal zvok Simonove trobente in Aljaževega bobna. Podobno smo se tudi ostale dni takoj po jutranji telovadbi in zajtrku po Sandijevem povelju razvrstili v zbor in prisluhnili aktivnostim, ki so nas čakale. Dnevni program je bil pester. Kopali smo se pretežno v zunanjih bazenih, ker pa je bila nekaterim voda zunaj premrzla, so s skupino mentorjev v soboto odšli tudi v notranji bazen. V petek dopoldne so se otroci preizkusili v orientaciji, poleg rednih aktivnosti pa smo se v soboto odpravili čez mejo in obiskali Trst. Ogledali smo si akvarij in terarij plazilcev, se sprehodili po glavnem trgu, kjer smo si privoščili sladoled, nato pa so nas prijazno sprejeli tržaški luški gasilci in nam pokazali ladje ter opremo. Dan smo vedno zaključili s spustom zastave, skoraj ponarodelo melodijo Aljaževe pozavne in bobna, po večerji pa so sledile še zanimive večerne aktivnosti, kjer so se otroci preizkusili v štafetnih igrah in improvizacijskem igranju. Zadnji večer pa sta nas obiskala glasbenika Danjela Jerkovič in Alojz Studen - Luj in nam na atraktiven način predstavila ljudska glasbila, na katerih smo glasbo poskušali ustvarjati tudi sami. V Nedeljo je naša pionirka Lana Fabjančič praznovala deveti rojstni dan, ki smo ga proslavili s pesmico, ob povratku nazaj pa smo se v gasilskem domu še posladkali s sladoledom. Zadnjič je bil z nami na taboru Simon Zec, zato smo mu v ta namen podarili tudi medaljo in simbolično darilo.

 

Tudi letos se lahko pohvalimo s skoraj vsakodnevnimi obiski, ki so dogajanje v taboru še bolj popestrili. Tako so nas obiskali podžupanja občine Hrpelje - Kozina Irena Stropnik, predsednik KGZ Dimitri Dokić, predsednica komisije za mladino pri KGZ Sanja Višnjevec ter namestnik predsednika in poveljnik PGD Materija, David Fabjančič in Igor Šiškovič.

 

Zahvaljujoč mentorjem in poslušnim otrokom smo tako uspeli izpeljati že tradicionalen tabor mladine društva, s katerim poskušamo okrepiti skupinski duh, ki bo, ko se bodo otroci nekoč znašli v operativnih klopeh društva, še kako potreben. S tem pa se zahvaljujemo tudi vsem staršem, ki svoje otroke zaupajo v mentorske roke.

                                    

                                                                   V imenu mentorjev mladine:

                                                                                Doris Primc

 


26.06.2017: OBISK MINISTRICE ZA OBRAMBO RS ANDREJE KATIČ

V ponedeljek, 26. junija 2017, je PGD Materija obiskala ministrica za obrambo RS gospa Andreja Katič. Slednji so člani operativne enote predstavili delovanje društva, opremo in gasilski dom, kakor tudi glavne projekte v prihodnosti.

Ministrico so na obisku spremljali predstavniki Ministrstva za obrambo in poveljnik ter namestnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic in Silvester Sikošek, v imenu PGD Materija pa so jo sprejeli poveljnik in namestnik poveljnika Igor Šiškovič ter Gregor Babuder, predsednik komisije za mladino Sandi Benčič ter predsednik PGD Materija dr. Valter Fabjančič.

Za obisk se ministrici iskreno zahvaljujemo.   

 


15.06.2017: SODELOVANJE PRI ZAVAROVANJU KOLESARSKE DIRKE PO SLOVENIJI

Na pobudo Kraške gasilske zveze je v četrtek, 15. junija 2017, tudi PGD Materija sodelovalo pri zavarovanju mednarodne kolesarske dirke po Sloveniji. Dirka je dolga skupno 655 kilometrov in bo trajala tri dni, udeleženih pa je preko 150 kolesarjev iz različnih držav.

Naši gasilci so policistom in ostalim službam pomagali pri zavarovanju glavne ceste na območju Kozine.


30.05.2017: OBISK UČENCEV 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE

V torek, 30. maja 2017, so PGD Materija obiskali učenci petega razreda Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina iz Hrpelj. Slednjim so člani operativne enote predstavili naše društvo, prostore, vozila in opremo.


07.05.2017: POMOČ PRI ORGANIZACIJI PRIREDITVE »MTB SLAVNIK«

Kolesarsko društvo Raketa iz Kopra je v nedeljo, 7. maja 2017, organiziralo prireditev »Gorsko kolesarski maraton MTB Slavnik«. Šlo je za prvo tovrstno športno prireditev v naši občini, ki se je odvijala na širšem območju Slavnika, Čičarije in Matarskega podolja. Skupno je na maratonu sodelovalo preko 300 kolesarjev, ki so se pomerili v treh zahtevnostnih progah.

 

Pri organizaciji in izvedbi prireditve je aktivno sodelovalo tudi PGD Materija, ki je s štirimi gasilci bolničarji in dvema voziloma nudilo pomoč zdravstveni ekipi pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči. Njihova pomoč je bila potrebna v enem primeru, in sicer pri oskrbi kolesarja, ki je padel na območju Skadanščine ter si poškodoval roko. Gasilci PGD Materija so skupaj z zdravstvenim osebjem kolesarja oskrbeli in ga pripeljali do reševalnega vozila.


30.04.2017: PRVOMAJSKI KRES V MATERIJI

Tudi letos je mladina PGD Materija ne predvečer prvega maja prižgala prvomajski kres in tako obeležila praznik dela. Dogodka so se udeležili številni člani društva in krajani ter s svojo prisotnostjo pričarali čudovito praznično vzdušje. Mladim čestitamo za vsakoletni trud, ki ga vložijo v pripravo tega lepega dogodka. 


23.04.2017: GLEDALIŠKA PREDSTAVA »DOHTAR NA VASI«

V nedeljo, 23. aprila 2017, je naše društvo že tretjič obiskala dramska skupina Razvojnega združenja Repentabor in Kulturnega društva Kraški dom. V večnamenski dvorani gasilskega doma so nam tokrat predstavili komedijo z naslovom »Dohtar na vasi« in ponovno dokazali, da so odlični igralci. Približno 70 obiskovalcem so postregli s pol drugo uro smeha, zato upamo, da se naslednje leto zopet vidimo. 


17.04.2017: VELIKONOČNI POHOD

V ponedeljek, 17. aprila 2017, je PGD Materija organiziralo tradicionalni velikonočni pohod po Matarskem podolju. Zjutraj se je pred gasilskim domom zbralo 30 pohodnikov, ki jih je naš član in gorski vodnik Zlatko Segulin popeljal najprej v smeri Hotične, od tam pa v Odolino, kjer so si ogledali razvaline gradu in cerkvice. Iz Odoline so pot nadaljevali proti Gradišici, ob povratku pa se kot je v navadi ustavili "pri Tabru" kjer so se pomerili v zbijanju pirhov. V čudovitem sončnem vremenu so tako pohodniki v naravi preživeli še en praznični ponedeljek in se polni energije ob poldnevu vrnili domov.  

 


14.04.2017: SESTANEK OPERATIVE IN NOVI OPERATIVCI PGD MATERIJA

V petek, 14. aprila 2017, je v prostorih društva potekal sestanek operativne enote PGD Materija Poveljnik Igor Šiškovič je operativce seznanil z vsemi novostmi na operativnem področju (način izvozov, vodenje intervencij, sodelovanje z drugimi enotami, obveščanje, vzdrževanje opreme, zadolžitve članov Poveljstva ipd.) in letnim programom usposabljanja operativne enote, predsednik Valter Fabjančič pa s ključnimi sklepi prve seje Upravnega odbora v novem mandatu. V nadaljevanju je namestnik predsednika David Fabjančič predstavil novo hidravlično orodje za posredovanje ob prometnih in drugih nesrečah, ki bo nameščeno v vozilu GCGP-1, ena ključnih točk pa je bila predstavitev novih pripadnikov operativne enote. Na predlog Poveljstva je namreč Upravni odbor na nedavni seji potrdil nov sestav enote, ki je obogatena z kar desetimi novimi člani. V slednjo so bili tako na novo vključeni operativni gasilec Sašo Rojnik, ki je bil do še pred nedavnim član PGD Braslovče in devet pripravnikov, ki so opravili izpit za pripravnika, in sicer: Nika Ivanovič, Doris Primc, Klara Bilješkovič, Anja Bradelj, Serđo Runko, Matej Poles, Jaka Škerjanc, Sven Orešnik in Matic Boštjančič. Operativna enota PGD Materija tako šteje 48 operativcev in pripravnikov.

Vsem operativcem želimo uspešno in varno opravljanje nalog zaščite in reševanja.


11.04.2017: PRVA (KONSTITUTIVNA) SEJA UPRAVNEGA ODBORA PGD MATERIJA

Po uspešno izpeljanem Občnem zboru PGD Materija, kjer sta bila za prihodnji petletni mandat (2017 - 2022) izvoljena funkcionarja društva in novi člani organov je predsednik PGD Materija Valter Fabjančič v torek, 11. 4. 2017, sklical prvo sejo Upravnega odbora. Na sejo so bili vabljeni tudi člani poveljstva, predsednika Disciplinske komisije in Nadzornega odbora ter predstavnik mladine. Sprejeti so bili številni sklepi, ki so potrebni za nemoteno delovanje društva v naslednjem mandatu, izpeljane pa so bile tudi volitve oz. imenovanje preostalega vodstva društva.


Upravni odbor je tako soglasno izvolil:

-       za namestnika predsednika Davida Fabjančiča

-       za tajnika Branka Babudra

-       za blagajnika Dejana Mezgeca

-       za upravnika gasilskega doma Marka Renka.


Prav tako so bile na seji imenovane različne komisije in odbori, in sicer:

 

Komisija za mladino v sestavi:

-       Sandi Benčič, predsednik

-       Tina Zec, članica

-       Andrej Kljun, član

-       Bojan Renko, član

-       Matej Fabjančič, član.

 

Komisija za veterane v sestavi:

-       Zlatko Segulin, predsednik

-       Jože Babuder, član

-       Jože Mezgec, član.

 

Komisija za članice v sestavi:

-       Marinka Fabjančič, predsednica

-       Tina Babuder, članica

-       Sabrina Boštjančič, članica.

 

Komisija za odlikovanja v sestavi:

-       Damir Zec, predsednik

-       Dejan Mezgec, član

-       Igor Šiškovič, član

-       Branko Babuder, član

-       Matej Zobec, član.

 

Komisija za nabave v sestavi:

-       Igor Hrvatin, predsednik

-       Ivan Babuder, član

-       Igor Šiškovič, član.

 

Inventurna komisija v sestavi:

-       Branko Babuder, predsednik

-       Ivan Babuder, član

-       Marko Renko, član.

 

Odbor za širitev gasilskega doma v sestavi:

-       Valter Fabjančič, predsednik

-       Igor Šiškovič, član

-       David Fabjančič, član

-       Marko Renko, član

-       Damir Zec, član.

 

Vsem izvoljenim želimo uspešno delo.


07.04.2017: SKUPŠČINA KGZ

V petek, 7. aprila 2017, je v turistični kmetiji »Pri mlinu« v Braniku potekala redna letna Skupščina Kraške gasilske zveze, ki jo je organiziralo PGD Komen. Skupščine, ki je potekala po ustaljenem programu, so se iz PGD Materija udeležili Marko Fabjančič, Igor Šiškovič, Sandi Benčič, Zlatko Segulin in Valter Fabjančič.


01.04.2017: VOLILNI OBČNI ZBOR PGD MATERIJA - 2017

V soboto, 1. aprila 2017, je v prostorih PGD Materija potekal Občni zbor društva. Ta je bil še posebej pomemben, saj so zaradi izteka mandata, člani društva izvolili tudi novo vodstvo.

 

Poleg domačih članov in gasilcev prijateljskih društev (vključno s prijatelji iz gasilske brigade v Trstu ter DVD Šapjane in Oštarije iz Hrvaške) so se letošnjega Občnega zbora udeležili tudi županja OHK Saša Likavec Svetelšek, podžupanja Irena Stropnik, predsednik in poveljnik KGZ Dimitri Dokić in Peter Jerina, predsednik OKR Miran Gregorič, poveljnik CZ OHK Robert Kastelic, komandir PP Kozina Marjan Pelko, direktor ZGRS Sežana Igor Bole, ravnatelj osnovne šole iz Hrpelj Sebastjan Mavrič ter predsednik KS Materija Mitja Škerjanc.

 

Tudi letos je občni zbor vodil Slavko Gerželj, navzoči pa so najprej poslušali poročila organov društva, temu pa je sledila predstavitev plana dela za leto 2017, volitve, podelitev odlikovanj in pozdravni nagovori gostov.

 

Predsednik PGD Materija mag. Valter Fabjančič je v svojem poročilu povzel številne organizacijske aktivnosti v preteklem letu in ob tem poudaril, da bo leto 2016 v zgodovino PGD Materija zapisano kot operativno izredno zahtevno leto, saj so gasilci posredovali na kar 95 intervencijah. Poleg intervencij je pa društvo tekom leta izvajalo številne aktivnosti na področju usposabljanja, kulture, preventive, dela z mladimi ipd. Poudaril je tudi, da se za prihodnost društva ni bati, saj se je samo lani v društvo na novo včlanilo 13 novih članov tako, da PGD Materija trenutno šteje 176 gasilk in gasilcev, kar je največje število članov, ki ji je kadarkoli imelo. Ob tem je posebej izpostavil, da je od tega preko 50 šoloobveznih otrok, s čemer se lahko pohvali redka gasilska organizacija. Poleg ostalih rezultatov je posebej izpostavil pridobitev statusa enote širšega pomena in podpis t. i. koncesijske pogodbe z URSZR, kar bo prispevalo k večji varnosti v OHK, predstavlja pa tudi zgodovinski korak na področju operativnega delovanja PGD Materija, obenem pa tudi zelo veliko odgovornost.

 

Poveljnik David Fabjančič je v poročilu najprej povzel statistiko delovanja operativne enote v letu 2016. Kot že omenjeno so gasilci posredovali na skupaj 95-ih intervencijah, sama narava intervencij, pa je bila naslednja:

-        13 stavbnih požarov;

-        32 požarov v naravi;

-        21 prometnih nesreč;

-        pet požarov vozil;

-        pet nudenj prve pomoč ali pomoči zdravstvenemu osebju; 

-        19 posredovanj ob različnih drugih intervencijah, kot so npr. požari zabojnikov, odstranjevanje nevarnih živali, tehnična reševanja, iskanje pogrešanih oseb ipd.

 

Samo na intervencijah so tako gasilci operativne enote PGD Materija prebili kar 2.021 prostovoljnih delovnih ur. Kot posebej zahtevno je izpostavil intervencijo ob eksploziji in požaru proizvodne delavnice v Rodiku; izredno nevaren in zahteven požar proizvodne hale v Povžanah, kjer je prišlo tudi do hude poškodbe gasilca; sodelovanje na večdnevni intervenciji požara v naravi na Kraškem robu ter reševanje ponesrečencev v številnih prometnih nesrečah. Na intervencije so gasilci izvažali v povprečju z osmimi gasilci in ob tem dosegli povprečni čas izvozov med tremi in štirimi minutami, s čemer so le-tega v primerjavi z lanskim letom še izboljšali. Sicer pa je poveljnik izpostavil tudi uspehe na tekmovalnem področju, kar pa se tiče izobraževanj so v lanskem letu trije člani opravili tečaj za dihalni aparat; dva tečaj za gašenje notranjih požarov; dva tečaj za tehnično reševanje; en nadaljevalni tečaj tehničnega reševanja; en tečaj za mentorja mladine; šest tečaj za portalne gasilce; dva nadaljevalni tečaj za dihalne aparate in en vozniški izpit C kategorije. Društvo tako trenutno društvo razpolaga z:

-          13 gasilskimi častniki;

-          13 nižjimi gasilskimi častniki;

-          osmimi vodij skupin;

-          devetimi mentorji mladine;

-          31 nosilci dihalnih aparatov;

-          29 tehničnimi reševalci;

-          21 gasilci s končanim tečajem za gašenje notranjih požarov;

-          12 gasilci s tečajem za radijske zveze;

-          šest s tečajem za portalne gasilce; 

-          13 s tečajem varnega dela s helikopterjem;

-          38 s tečajem prve pomoči in nazivom bolničar in

-          20 gasilci z opravljenim tečajem za uporabo motorne žage.

 

V nadaljevanju sta poročila predstavila tudi blagajnik Dejan Mezgec in vodja mentorjev mladine Sandi Fabjančič, ki je izpostavil zlasti edinstven uspeh pionirk, ki so se po zmagah na tekmovanju KGZ in OKR, poleti udeležile državnega tekmovanja ter se domov vrnile s srebrno tekmovalno značko. Poseben poudarek pa je namenil tudi vsem drugim aktivnostim mladih in ob tem izpostavil zlasti udeležbo 35 otrok na že šestem mladinskem taboru. Zadnja pa sta poročila predstavila predsednik nazornega odbora Zlatko Segulin in predsednik Disciplinske komisije Darko Škerjanc.

 

Seveda so bili na Občnem zboru predstavljeni tudi načrti za naprej, pri čemer je bilo poudarjeno zlasti praznovanje 110. obletnice delovanja društva, ki bo potekalo avgusta 2018 in predvidena nujno potrebna širitev garaž gasilskega doma.

  

Kot že omenjeno pa je bil letošnji Občni zbor tudi volilni, pri čemer so člani društva vodenje društva že četrti mandat soglasno zaupali Valterju Fabjančiču, medtem ko je dosedanjega poveljnika Davida Fabjančiča zamenjal Igor Šiškovič, kateremu vodenje operative prav tako ni tuje, saj je bil pred leti dva mandata že poveljnik. Poleg njiju je Občni zbor izvolil še nove člane Upravnega odbora, Poveljstva, Nadzornega odbora Disciplinske komisije. Ob predaji poveljniške funkcije so člani operativne enote dosedanjemu poveljniku Davidu Fabjančiču v spomin izročili rdečo poveljniško čelado in se mu tako zahvalili za vložen trud.

 

Vsakih pet let društvo podeljuje tudi priznanja za posebne dosežke in tako so bila tudi letos podeljena priznanja ter odlikovanja za udeležbo na intervencijah, leta članstva in priznanja KGZ ter GZS. Najvišja priznanja, tj. odlikovanja GZS so prejeli:

-      gasilsko plamenico III. stopnje: Igor Hrvatin

-      gasilsko plamenico II. stopnje: Dejan Babuder, Marko Renko, Saško Mavrič, Gregor Babuder in Sandi Fabjančič

-      gasilsko plamenico I. stopnje: David Fabjančič

-      gasilsko odlikovanje II. stopnje: Branko Babuder in Dejan Mezgec.

 

Najvišje priznanje, ki je obenem tudi najvišje priznanje v zgodovini PGD Materija je za 14 let uspešnega vodenja društva prejel stari/novi predsednik Valter Fabjančič, in sicer odlikovanje GZS za posebne zasluge v gasilstvu.

 

Ob koncu so vse navzoče nagovorili prisotni gostje in pohvalili dosedanje delo ter novemu vodstvu zaželeli uspešno delo še naprej.

 

Uradnemu delu je sledilo druženje udeležencev ob poslušanju taktov glasbene skupine Navihani lisjaki.


31.03.2017: OBČNI ZBOR MLADIH GASILCEV PGD MATERIJA

Triintrideset mladih, nadobudnih gasilcev se je v petek 31. 3. 2017 zbralo v prostorih našega društva. Organizirali smo letni občni zbor mladih PGD Materija. Poleg otrok so bili prisotni tudi mentorji in mentorice ter predsednik in poveljnik društva. Otroci so pridno poslušali, brali poročila in sodelovali. Seveda so lahko povedali tudi svoja mnenja o mentorjih, taboru, druženjih… Na koncu sta imela besedo še poveljnik in predsednik, ki sta pohvalila naše uspehe predvsem na tekmovanjih.  Kot vedno je sledilo druženje ob pici. Letos je svoj mandat kot predstavnik za mladino zaključil Sandi Fabjančič.  Otroci in mentorji se mu zahvaljujemo za ves trud in čas, ki ga je vložil v dosedanje delo. Upamo, da bo z nami še sodeloval kot mentor mladine. Novemu predstavniku mladine pa želimo veliko uspehov in uspešno delo z najmlajšimi gasilci.


28.03.2017: POSVET »PROMETNA PROBLEMATIKA V OBČINI HRPELJE - KOZINA«

V torek, 28. marca 2017, je Občina Hrpelje - Kozina organizirala posvet o prometni problematiki na državni cesti G1/7, na kateri se je promet in s tem prometna problematika, v zadnjem obdobju občutno povečala.

 

Gostje posveta so bili predstavniki policije, Javna agencije RS za varnost v prometu, AMZS, Ministrstva RS za infrastrukturo in županja ter župan Občine Hrpelje - Kozina in Ilirska Bistrica.

 

Poleg številnih obiskovalcev so se posveta udeležili tudi predstavniki PGD Materija in predstavili statistične podatke o intervencijah pri prometnih nesrečah na relaciji Obrov - Krvavi Potok.


02.03.2017: DAVID FABJANČIČ PREJEL SREBRNI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

V četrtek, 2. marca 2017, je v Postojni potekala območna slovesnost ob svetovnem dnevu Civilne zaščite, na kateri je poveljnik PGD Materija David Fabjančič prejel srebrni znak Civilne zaščite. Slavnostni govornik ne prireditvi je bil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan. 

 

Ob podelitvi priznanja je voditeljica prireditve poudarila: »David Fabjančič, gasilski častnik I. stopnje, v zadnjem mandatnem obdobju opravlja funkcijo poveljnika PGD Materija, pred tem pa je bil pet let namestnik poveljnika. Je pa tudi dolgoletni aktivni član Upravnega odbora društva, član Poveljstva KGZ ter že tretji mandat član sveta ZGRS Sežana in štaba CZ OHK.

Posebej je potrebno omeniti njegovo nadpovprečno angažiranje na operativnem področju, saj je eden izmed članov operativne enote PGD Materija, ki se je v zadnjem obdobju udeležil največjega števila intervencij. V zadnjih petih letih je tako sodeloval na kar 132 intervencijah in večino teh tudi uspešno vodil. Ob tem gre izpostaviti vodenje enega izmed sektorjev ob katastrofalnem požaru v naravi na območju Obrova leta 2012, vodenje vseh intervencij ob hudem vetrolomu na Kozini (2012), vodenje enote KGZ ob žledolomu na območju Pivke (2014), vodenje intervencije ob stavbnem požaru na Kozini (2014), vodenje intervencije ob eksploziji in stavbnem požaru v Rodiku (2016) ter uspešno vodenje številnih zahtevnih intervencij ob prometnih nesrečah na območju OHK.

Pri svojem delu je David Fabjančič vložil veliko truda tudi v vzgojo gasilskih pripravnikov in drugih članov operativne enote. S svojim nadpovprečnim poznavanjem operativne, zlasti pa gasilske tehnike in vozil je člane tako rekoč vsakodnevno seznanjal s pravilnim pristopom k intervencijam ter pravilno uporabo različne gasilske opreme in vozil. S svojim izvirnim pristopom in nadpovprečnim trudom za dvig ugleda društva ter vse višjo operativno pripravljenostjo, je postal vzor operativnega gasilca tako v matični enoti kot tudi izven.

V letu 2012 je organiziral in kot predavatelj sodeloval na tečaju za gasilca, aktivno je sodeloval na več usposabljanjih, ki jih je organizirala KGZ ter vodil vse operativne vaje in redna interna usposabljanja v društvu. Glede priprave in vodenja večjih operativnih vaj je potrebno izpostaviti zlasti vaje: »INTERINA 2012«, »ŠKERJANC - 2013«, »JEZERINA - 2014«, »BREZOVICA 2015« in »PROMETNA NESREČA KOZINA - 2016«.

Sicer pa se je David Fabjančič ves čas usposabljal tudi sam in poleg tečaja za vodjo enot uspešno zaključil še tečaj za nosilca dihalnega aparata, osnovni in obnovitveni tečaj tehničnega reševanja, tečaj za gašenje notranjih požarov, tečaj za nevarne snovi, usposabljanje za uporabo zrakoplovov, tečaj varnega dela z motorno žago, tečaj prve pomoči ter tečaj radijskih zvez.

V tem mandatnem obdobju je bil David Fabjančič tudi predsednik komisij za nabavo novih vozil GVGP-2 (2014) in GVGP-1 (2015) ter predelavo starega vozila GVGP-1 v HTRV-1 (2015). Poleg tega je v njegovem mandatu društvo pridobilo status gasilske enote širšega pomena (2016), podpisalo poseben dogovor o medsebojni pomoči med PGD Materija in ZD Sežana, skladno s katerim operativna enota posreduje tudi ob srčnih zastojih ter drugih nujnih stanjih (2013) in bilo vključeno v nabor t. i. portalnih gasilcev.

Kot sklepno pa je potrebno izpostaviti trud Davida Fabjančiča za ohranjanje gasilske zgodovine in širjenje prepoznavnosti gasilstva, saj je avtor zbirke gasilskih emblemov, ki do danes šteje preko 1.000 kosov domačih in tujih gasilskih emblemov oz. našitkov.«

 

Na slovesnosti so bili prisotni številni predstavniki gasilskih in humanitarnih organizacij ter lokalnih skupnosti, med katerimi sta bila tudi županja Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek.

 

Sicer pa je bil iz naše občine med prejemniki priznanj tudi namestnik občinskega poveljnika CZ Silvester Sikošek, ki je prejel bronasti znak.

 

Davidu Fabjančiču in vsem ostalim prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!