Splošni podatki
PGD MATERIJA
 

PGD Materija je edino in osrednje gasilsko društvo v Občini Hrpelje - Kozina. Razvrščeno je v III. kategorijo gasilskih enot, organizacijsko pa je vključeno v Kraško gasilsko zvezo. V skladu s pogodbo o opravljanju gasilske javne službe opravlja naloge zaščite in reševanja ob vseh naravnih ter drugih nesrečah na območju Občine Hrpelje - Kozina, ki obsega 39 naselij na 195 km² površine. Od leta 2016 je vključeno tudi v sistem gasilskih enot širšega pomena za izvajanje tehničnega reševanja ob nesrečah v cestnem prometu (GEŠP-0) ter nabor t. i. portalnih gasilcev. Poleg tega operativci PGD Materija, v skladu s podpisanim dogovorom z Zdravstvenim domom Sežana in načrtom aktiviranja, od leta 2013 posredujejo tudi ob nenadnih zastojih srca ter drugih nujnih stanjih, kjer je potrebno takojšnje nudenje prve pomoči. Letno tako operativna enota posreduje na približno 90 različnih intervencijah.

V društvo je včlanjenih 183 članic in članov vseh starostnih kategorij. Operativna enota šteje 50 gasilk in gasilcev, poseben pomen pa društvu daje 51 mladih (pionirjev in mladincev), s katerimi se aktivno ukvarjajo mentorji mladine. 

PGD Materija se redno udeležuje vseh gasilskih tekmovanj na zveznem, regijskem in državnem nivoju, posebno pozornost pa namenja tudi usposabljanju v prvi pomoči. Največji tekmovalni uspeh je doseglo leta 2011, ko je ekipa prve pomoči PGD Materija osvojila naslov državnih prvakov in se naslednje leto na Irskem udeležila evropskega tekmovanja. Dosežen rezultat je pomenil zgodovinski dogodek tudi za slovensko gasilstvo, saj se je prvič zgodilo, da je ekipa gasilcev zmagala na državnem tekmovanju in zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju v prvi pomoči.

Pomemben mejnik v delovanju PGD Materija predstavlja leto 2008, ko je ob 100. obletnici prevzelo v uporabo nov gasilski dom. Sicer pa je društvo v zadnjem 10 letnem obdobju popolnoma prenovilo tudi vozni park, ki ga trenutno sestavlja šest sodobno opremljenih gasilskih vozil (HTRV-1, GVGP-1, GVGP-2, GCGP-1, GVC 24/50 in GVM-1) ter priklopnik za prevoz opreme.

 

PGD Materija
OBČINA HRPELJE - KOZINA

Geografsko  se območje Občine Hrpelje - Kozina razprostira na območju Brkinov, Čičarije in Malega Krasa. Osnovna značilnost je velika prometna tranzitnost območja, saj tu vodijo glavne prometne poti Ljubljana-Koper in Reka-Trst. Širše jo obdajajo tri severno jadranska pristanišča (Koper, Trst in Reka). Na zahodu občina meji z Republiko Italijo, na  jugu pa z Republiko Hrvaško. Mejne občine so Divača, Sežana, Koper in Ilirska Bistrica.

Občina obsega 39 naselij na 195 km² površine in ima 4.300 prebivalcev. Gospodarsko, kulturno in upravno središče predstavljata naselji Hrpelje in Kozina.

Gospodarski razvoj v občini se koncentrira v Obrtno industrijski coni Hrpelje, ki zavzema 150.000 m². V njej posluje preko 30 podjetij z različno dejavnostjo.

 

PGD Materija

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com