INTERVENCIJE 2017
92. Nedelja, 17.12.2017, ob 10:34: NUDENJE PP - RODIK

Na dvorišču stanovanjske hiše v Rodiku se je oseba zgrudila in nezavestna obležala. Ker bolnik ni več dihal, so vaščani, ki so dogodek opazili, takoj pričeli s temeljnimi postopki oživljanja z uporabo defibrilatorja, ki se nahaja na steni vaškega doma. Pri tem so bili so bili uspešni, saj je po oživljanju in defibrilaciji bolnik zadihal.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo, poleg zdravstvenega osebja, izvozili gasilci PGD Materija, ki so zavarovali kraj dogodka in pomagali pri zdravniški oskrbi ter transportu v reševalno vozilo. Bolnika so reševalci odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico. Po intervenciji so gasilci defibrilator ponovno namestili v omarico in priskrbeli ter namestili nove elektrode.

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP iz Sežane ter vaščani Rodika.


91. Četrtek, 14.12.2017, ob 03:24: POŽAR OBJEKTA - KOZINA

V gozdu ob glavni cesti Kozina - Divača je zagorel montažni kovinski objekt bazne postaje mobilnega operaterja.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar pogasili in z vodo ohladili kovinski rezervoar z gorivom. V požaru sta bila poleg kovinske konstrukcije uničena večji elektro agregat in rezervoar za gorivo.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, šest ZGRS Sežana z dvema voziloma, policisti PP Kozina in delavec Elektra Primorska.

 


90. Torek, 12.12.2017, ob 08:47: ODKRITA STREHA - RITOMEČE

Na stanovanjski hiši v Ritomečah je močan veter odkril del kovinskega ostrešja.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so s pomočjo dvižne platforme ostrešje pokrili s PVC folijo in jo pritrdili z deskami. Aktivirana je bila tudi občinska civilna zaščita, ki je gasilcem priskrbela deske za pritrjevanje. Intervencija je bila zaključena istega dne ob 12.30. Uničenega je bilo približno 50 m² ostrešja.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija s tremi vozili, dva ZGRS Sežana z enim vozilom in dva pripadnika občinske civilne zaščite z dvema voziloma.


89. Nedelja, 10.12.2017, ob 18:27: ISKANJE POGREŠANIH OSEB - GOLAC

ReCO Postojna je gasilce obvestil o pogrešanju dveh državljanov Italije, ki sta se peš izgubila na poti od Markovščine proti Slavniku. Zaradi snega, teme in nizke temperature ozračja je obstajala nevarnost podhladitve.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so pregledali območje vznožja Slavnika in po vzpostavljeni komunikaciji po mobilnem telefonu, ob 19.53 oba pogrešana ter njunega psa našli ob lovski preži, v gozdu med Gradiščem in Golcem. Pri določitvi mikro lokacije je gasilcem pomagal lovec Lovske družine Žabnik Obrov. Pogrešani osebi sta bili podhlajeni, zato so jima gasilci najprej nudili prvo pomoč, nato pa ju s terenskim vozilom odpeljali v gasilski dom v Materijo. Tam sta ju zdravstveno oskrbela zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, gasilci pa so jima priskrbeli suha oblačila. V iskalni akciji so sodelovali tudi policisti in gorski reševalci.

Na intervenciji je sodelovalo 21 gasilcev PGD Materija s tremi vozili, pet gorskih reševalcev GRS Ilirska Bistrica z enim vozilom, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, policisti PP Kozina ter PVSP Koper in lovec Lovske družine Žabnik Obrov. Še ena ekipa reševalcev GRS Ljubljana in Postojna je bila med potjo preklicana.


88. Torek, 05.12.2017, ob 15:59: RAZLITJE MOTORNEGA OLJA - KOZINA

ReCO Postojna je gasilce obvestil, de je prišlo do požara tovornega vozila, ki je vozilo po avtocesti iz smeri Kopra proti Kozini in se zaustavilo približno en kilometer naprej od tunela Kastelec.

Po pozivu so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so ugotovili, da ni prišlo do požara vozila, ampak okvare motorja, zaradi česar je na vozišče iztekla večja količina motornega olja. Gasilci so kraj protipožarno zavarovali, pregledali vozilo in pomagali delavcem DARS pri odstranjevanju ter olja.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija s tremi vozili, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom in delavci DARS.


87. Sreda, 29.11.2017, ob 15:55: POPLAVA - HOTIČNA

V Hotični je zaradi zamašene cevi hudournika voda zalivala klet stanovanjske hiše, ki je v neposredni bližini.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so prebili cev zamašeno z vejevjem in listjem ter očistili glavne jaške.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija s tremi vozili.


86. Torek, 28.11.2017, ob 18:57: NUDENJE PP - OCIZLA

V stanovanjski hiši v Ocizli se je dojenček zaradi zapore dihalne poti začel dušiti.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, istočasno pa je na kraj odhitel tudi član PGD Materija, ki se je nahajal v neposredni bližini. Gasilec je dojenčku takoj nudil prvo pomoč in bil pri tem uspešen, saj je dojenček zadihal. Po prihodu zdravstvenega osebja in ostalih gasilcev je bil dojenček oskrbljen ter odpeljan na zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje ter reševalci NMP iz Sežane.

 


85. Nedelja, 19.11.2017, ob 19:37: POŽAR V NARAVI - KOZINA

Ob glavni cesti Kozina - Divača na Kozini je zagorela suha trava in vejevje.  

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana. Gasilci so požar pogasili in požarišče zalili z vodo. Pogorelo je približno 50 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija s tremi vozili in policisti PP Kozina. Gasilci ZGRS Sežana so bili med potjo preklicani.


84. Sobota, 18.11.2017, ob 16:21: POŽAR ELEKTRIČNE NAPELJAVE - KRVAVI POTOK

V skladišču gostinskega objekta v Krvavem Potoku je zaradi kratkega stika zagorel elektro podaljšek. Ob požaru se je vnela tudi cev ogljikovega dioksida namenjena točenju piva, kar je požar samodejno omejilo.   

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana. Ob prihodu na kraj je bilo ugotovljeno, da je požar že v celoti pogašen, zato so gasilci v nadaljevanju le odstranili zgorel električni podaljšek in območje požara pregledali s termovizijsko kamero.

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma. Gasilci ZGRS Sežana so bili med potjo preklicani.


83. Nedelja, 05.11.2017, ob 15:27: NUDENJE PP - HRPELJE

V stanovanjski hiši v Hrpeljah se je oseba zgrudila in nezavestna obležala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so zavarovali kraj in skupaj z zdravstvenim osebjem izvajali temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja. Kljub trudu zdravstvenega osebja in gasilcev je oseba preminula.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje ter reševalci NMP iz Sežane.

 


82. Četrtek, 02.11.2017, ob 07:11: PROMETNA NESREČA - KOZINA

Na avtocesti pri odcepu Ravne na Kozini je voznica osebnega avtomobila, ki je vozila iz smeri Kopra proti Kozini, zapeljala iz vozišča na obcestno brežino in trčila v označevalno tablo. Ob trčenju se je voznica telesno poškodovala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, pomagali pri zdravniški oskrbi in transportu poškodovane v reševalno vozilo ter na vozilu izklopili vire energije. Poškodovano voznico so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, pet ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana, policisti PP Kozina ter PP Koper in delavci DARS.


81. Torek, 31.10.2017, ob 10:13: TEHNIČNI POSEG IN NUDENJE PP - RODIK

V Rodiku je stanovalec onemogel obležal v zaklenjenem stanovanju.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so se z lestvijo povzpeli na balkon stanovanjske hiše in s tehničnim posegom odprli balkonska vrata ter zdravnikoma omogočili dostop do obolele osebe. Po zdravniški oskrbi so osebo namestili na zajemalna nosila in jo odnesli iz hiše ter tam predali reševalcem, ki so jo odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnika ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana in policista PP Kozina.


80. Ponedeljek, 23.10.2017, ob 08:09: PROMETNA NESREČA - KOZINA

Na avtocesti med Kozino in tunelom Kastelec je voznik tovornega vozila (cisterne), ki je vozil iz smeri Kozine proti Kopru trčil v zadnji del tovornega vozila vzdrževalcev avtoceste, ki je stalo na odstavnem pasu. Ob trčenju sta se oba voznika tovornih vozil telesno poškodovala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na vozilih izklopili vire energije, pomagali pri transportu ponesrečenca v reševalno vozilo, preprečili iztekanje goriva iz rezervoarja enega izmed tovornih vozil ter v nadaljevanju prečrpali preostanek goriva. Ponesrečenca so po oskrbi, reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji sta sodelovala dva gasilca PGD Materija z enim vozilom, pet ZGRS Sežana z dvema voziloma, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana, policisti PU Koper ter delavci DARS.


79. Četrtek, 12.10.2017, ob 17:50: OBVESTILO O POŽARU VOZILA - KOZINA

ReCO Postojna je gasilce obvestil, de se močno kadi iz motorja tovornega vozila, ki je vozilo po avtocesti iz smeri Kopra proti Kozini in se zaustavilo pred cestninsko postajo Videž.

Po pozivu so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so ugotovili, da vozila ni več na kraju ter je dim očitno povzročilo nepravilno delovanje motorja. Posredovanje ni bilo potrebno.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija s tremi vozili in tri ZGRS Sežana z enim vozilom.


78. Sreda, 11.10.2017, ob 08:01: PROMETNA NESREČA - MATERIJA

Na glavni cesti med Materijo in Markovščino je neznani voznik osebnega avtomobila, ki je vozil iz smeri Kozine proti Obrovu zapeljal iz vozišča na strmo pobočje, kjer se je vozilo prevračalo.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na osebnem avtomobilu izklopili vire energije in pregledali širše območje nesreče, saj voznika ali sopotnikov ni bilo na kraju. Udeleženci nesreče niso bili najdeni.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in policisti PP Kozina. Na intervencijo so izvozili tudi gasilci ZGRS Sežana, ki pa so bili med potjo preklicani.


77. Četrtek, 05.10.2017, ob 10:59: NUDENJE PP - MRŠE

V gozdu med Mršami in Artvižami se je oseba zgrudila ter nezavestna obležala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so do prihoda zdravstvenega osebja obolelemu nudili prvo pomoč, nato pa pomagali pri zdravstveni oskrbi ter transportu v reševalno vozilo. Reševalci NMP Sežana so po oskrbi slednjega odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, dva ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana in policisti PP Kozina.

76. Nedelja, 01.10.2017, ob 12:33: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Ob železniški progi nad med Prešnico je zagorela suha trava.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ZGRS Sežana in GB Koper, ki so požar pogasili ter požarišče zalili z vodo. Pogorelo je približno 500 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija s tremi vozili, tri ZGRS Sežana z enim vozilom in tri GB Koper z enim vozilom.


75. Sobota, 30.09.2017, ob 11:29: PROMETNA NESREČA - KRVAVI POTOK

Na glavni cesti pred Krvavim Potokom sta trčila voznica in voznik motornih koles, ki sta vozila iz smeri Kozine proti Italiji. Ob trčenju se je voznica telesno poškodovala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč do prihoda zdravstvenega osebja ter pomagali pri zdravstveni oskrbi in transportu ponesrečenke v reševalno vozilo, na motornem kolesu izklopili vire energije ter naturalizirali razlite tekočine. Ponesrečenko so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico. Zaradi nesreče je bila glavna cesta približno 40 minut zaprta za ves promet.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana ter policisti PP Kozina.


74. Četrtek, 28.09.2017, ob 17:20: TEHNIČNA POMOČ - RODIK

Policija, ki je v Rodiku opravljala hišno preiskavo, je zaprosila za tehnično pomoč.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so razsvetlili objekt, kjer je potekala preiskava in zaradi izklopa elektrike z agregatom napajali električne porabnike. Intervencija je potekala do 01.00 naslednjega dne.

Na intervenciji je v dveh izmenah sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z enim vozilom.


73. Ponedeljek, 25.09.2017, ob 18:50: ODSTRANJEVANJE OS - BREZOVICA

V stanovanjski hiši v Brezovici so ose postavile gnezdo in ogrožale stanovalce.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so osje gnezdo varno odstranili.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z enim vozilom.


72. Sobota, 16.09.2017, ob 16:04: PROMETNA NESREČA - MARKOVŠČINA.

Na glavni cesti pred Markovščino je voznik osebnega avtomobila zapeljal iz vozišča.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na vozilu izklopili vire energije ter ga izvlekli na vozišče. V nesreči ni bil nihče telesno poškodovan, nastala je le manjša materialna škoda na vozilu.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in gasilci ZGRS Sežana.

 


71. Sobota, 16.09.2017, ob 12:27: POPLAVLJEN OBJEKT - HOTIČNA

V Hotični je podtalna voda zalila spodnje prostore stanovanjske hiše.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so na kraju ugotovili, da je prišlo do manjšega zalitja, ki so ga že skoraj v celoti sanirali stanovalci.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.

 


70. Sobota, 16.09.2017, ob 12:26: SPROŽITEV POŽARNEGA ALARMA - RODIK

V mizarski delavnici v Rodiku se je sprožil požarni alarm.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so pregledali objekt, pri čemer posebnosti niso bile ugotovljene. Ugotovljeno je bilo, da je do alarma prišlo zaradi napake na sistemu, zaradi česar so resetirali senzorje alarmne naprave.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija s tremi vozili in tri ZGRS Sežana z enim vozilom.


69. Sreda, 06.09.2017, ob 18:37: ODSTRANJEVANJE SRŠENOV - OREHEK

Na podstrešju pomožnega gospodarskega objekta v Orehku pri Materiji so sršeni postavili dva roja in ogrožali stanovalce.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so sršenja roja varno odstranili.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


68. Torek, 05.09.2017, ob 14:23: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Ob železniški progi med Prešnico in Črnotičami je zagorela suha trava in grmičevje.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar pogasili ter požarišče zalili z vodo. Pogorelo je približno 60 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija s tremi vozili in štiri ZGRS Sežana z dvema voziloma.


67. Torek, 05.09.2017, ob 14:03: POŽAR V NARAVI - RODIK

Ob železniški progi med Rodikom in Kozino je na manjši površini zagorela suha trava in grmičevje.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar pogasili in požarišče zalili z vodo.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma.


66. Ponedeljek, 04.09.2017, ob 18:06: ODSTRANJEVANJE SRŠENOV - RODIK

Na nadstrešku stanovanjske hiše v Rodiku so sršeni postavili roj in ogrožali stanovalce.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so sršenji roj varno odstranili.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


65. Torek, 29.08.2017, ob 16:31: PROMETNA NESREČA - OBROV

Voznik osebnega avtomobila, ki je vozil po glavni cesti iz smeri Podgrada proti Kozini je pred Obrovom trčil v odbojno ograjo, od tam pa ga je odbilo v nasproti vozeč avtobus in osebni avtomobil, na koncu pa je trčil še v prednji del tovornega vozila. Ob trčenju se je voznik hudo telesno poškodoval.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, preprečili nadaljnje iztekanje nevarnih tekočin, pomagali pri zdravstveni oskrbi ponesrečenca ter transportu v reševalno vozilo, na vozilih izklopili vire energije in z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico. Zaradi nesreče je bila glavna cesta približno eno uro zaprta za ves promet.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana ter reševalec NMP UKC Ljubljana, ki je naletel na nesrečo, policisti PP Kozina in PPP Koper ter delavci cestnega podjetja. Poleg omenjenih je na intervencijo izvozilo še eno vozilo ZGRS Sežana, ki pa je bilo med potjo preklicano.


64. Nedelja, 27.08.2017, ob 17:49: POŽAR V NARAVI - ROŽICE

Nad vasjo Rožice je zagorelo grmičevje, suha trava in nekaj borovega drevja.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki požar pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Zahvaljujoč hitri intervenciji se požar ni razširil na bližnji borov gozd. Pogorelo je približno 500 m² površine. Zaradi suma namernega požiga je bila o požaru obveščena tudi policija.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija s tremi vozili in policisti PP Kozina. Na intervencijo so izvozili tudi gasilci ZGRS Sežana, ki pa so bili med potjo preklicani.


63. Torek, 22.08.2017, ob 12:01: POŽAR V NARAVI - POVŽANE

Nad vasjo Povžane v smeri proti Slavniku je zagorelo grmičevje in suha trava.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki požar pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 500 m² površine. Zaradi suma namernega požiga je bila o požaru obveščena tudi policija.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in policisti PP Kozina.


62. Nedelja, 20.08.2017, ob 18:26: PROMETNA NESREČA - MARKOVŠČINA

Na glavni cesti med Markovščino in odcepom za Skadanščino je v obcestno drevo trčila voznica osebnega avtomobila, ki je vozila iz smeri Obrova proti Kozini. Ob trčenju sta se voznica in sopotnica telesno poškodovali.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečenkam nudili prvo pomoč, pomagali pri zdravstveni oskrbi ter transportu v reševalna vozila, na vozilu izklopili vire energije in pomagali pri odstranitvi vozila ter čiščenju ceste. Obe poškodovani so reševalci NMP Sežana in Postojna odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana ter Postojna, policisti PP Kozina in PPP Koper ter delavci cestnega podjetja.


61. Petek, 18.08.2017, ob 11:26: NUDENJE PRVE POMOČI - BREZOVICA

Na dvorišču stanovanjske hiše v Brezovici se je oseba zgrudila in nezavestna obležala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so zavarovali kraj in skupaj z zdravstvenim osebjem izvajali temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja. Kljub trudu gasilcev ter zdravstvenega osebja je oseba preminula.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP iz Sežane ter policisti PP Kozina.


60. Sreda, 16.08.2017, ob 17:53: POŽAR V NARAVI - SLAVNIK

ReCO Postojna je prejel obvestilo o opaženem dimu pod Slavnikom v smeri Golca.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so pregledali območje vznožja Slavnika od Skadanščine do Golca in Žabnika, vendar požara niso opazili.

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija s tremi vozili.


59. Sreda, 09.08.2017, ob 15:57: NUDENJE PRVE POMOČI - KOZINA

Pri izvozu na intervencijo zaradi iztekanja goriva so gasilci na bencinskem servisu Ravne na Kozini, v parkiranem vozilu opazili obolelo osebo, ki je težko dihala in imela hude krče. V istem trenutku so njeni prijatelji že obveščali ReCO Postojna in prosili za pomoč.

Gasilci PGD Materija so takoj zavarovali kraj dogodka, do prihoda zdravstvenega osebja oboleli osebi nudili prvo pomoč in nato pomagali pri zdravstveni oskrbi, zatem pa jo ob spremstvu zdravnika odpeljali v ZP Hrpelje.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana ter policisti PP Kozina.


58. Sreda, 09.08.2017, ob 15:45: IZTEKANJE GORIVA - KOZINA

Na počivališču Ravne na Kozini je iz avtobusa iztekla manjša količina pogonskega goriva.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj dogodka ter oljni madež v približnem obsegu dveh m² posuli z vpojnim sredstvom.

Na intervenciji so sodelovali tri gasilci PGD Materija z enim vozilom, tri ZGRS Sežana z enim vozilom in policisti PP Kozina.


57. Ponedeljek, 07.08.2017, ob 18:56: PONOVITEV POŽARA V NARAVI - SLAVNIK

Revirni gozdar je obvestil gasilce o ponovnem vžigu požarišča pod Slavnikom.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so dodatno prekopali in zalili približno 10 m² požarišča.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija z enim vozilom.


56. Ponedeljek, 07.08.2017, ob 18:56: ODSTRANJEVANJE OS - OBROV

Na ostrešju gostinskega objekta v Obrovu so ose postavile dva roja in ogrožale obiskovalce.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so osja roja varno odstranili.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


55. Sobota, 05.08.2017, ob 07:35: POŽAR V NARAVI - SLAVNIK

ReCO Postojna je ponovno prejel obvestilo o opaženem dimu pod Slavnikom v smeri Skadanščine.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo  izvozili gasilci PGD Materija, ki so dalj časa pregledovali celotno območje Slavnika in šele po prejemu dodatne informacije domačinov, ki so ob delu v gozdu opazil dim, našli manjše požarišče. Zaradi nedostopnega terena in podtalnega požara je gašenje in prekopavanje terena potekalo vse do 16.00. Pogorelo je približno  150 m² podrasti in grmičevja.

Na intervenciji je skupno sodelovalo 15 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in dva domačinoma.


54. Petek, 04.08.2017, ob 20:29: POŽAR V NARAVI - SLAVNIK

ReCO Postojna je prejel obvestilo o opaženem dimu pod Slavnikom v smeri Skadanščine.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo  izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so pregledali širše območje vznožja Slavnika vendar požara niso opazili.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija z enim vozilom in štiri ZGRS Sežana z enim vozilom.


53. Petek, 04.08.2017, ob 15:40: POŽAR V NARAVI - RODIK

Ob železniški prosi med Rodikom in Kačičami (Občina Hrpelje - Kozina) je zagorela suha trava in grmičevje.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 150 m²  površine.

Na intervenciji je sodelovalo 16 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili in policisti PP Kozina.


52. Četrtek, 03.08.2017, ob 16:38: POŽAR V NARAVI - KAČIČE

Ob železniški progi med Divačo in Kačičami (Občina Divača) se je na več mestih vnel večji požar v naravi.

Zaradi razsežnosti požara in zelo visoke temperature ter vetra so bila aktivirana vsa društva Kraške gasilske zveze ter ZGRS Sežana, naslednji dan pa so bila poleg slednjih aktivirana še društva Gasilske zveze Postojna in Ilirske Bistrice. Gasilcem so pri gašenju pomagale tudi posadke helikopterjev in letal Slovenske vojske.Skupaj je pogorelo približno 90 ha trave in grmičevja, gašenje pa je bilo zaključeno šele 4. 8. 2017 v popoldanskem času.

 

Iz PGD Materija je na intervenciji oba dni sodelovalo skupno 12 gasilcev z dvema voziloma.


51. Sreda, 02.08.2017, ob 15:18: POŽAR V NARAVI - MRŠE

Ob lokalni cesti med odcepom za Slivje in Mršami je zagorela suha trava, grmičevje in borova drevesa. Zaradi zelo visokih temperatur in suhih tal je obstajala velika nevarnost razširitve požara na bližnji borov gozd.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar hitro omejili ter ga dokončno pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 1,5 ha površine.

Na intervenciji je sodelovalo 20 gasilcev PGD Materija s petimi vozili, tri ZGRS Sežana z enim vozilom in policisti PP Kozina.


50. Ponedeljek, 31.07.2017, ob 19:42: PROMETNA NESREČA - KOZINA

V krožišču pri trgovini Tuš na Kozini je voznik osebnega avtomobila zapeljal v okrasno skalovje na sredini krožišča in se ob trčenju telesno poškodoval.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencu nudili prvo pomoč, pomagali pri zdravstveni oskrbi ter transportu v reševalno vozilo in na vozilu izklopili vire energije. Poškodovana voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z enim vozilom, dva ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, policisti PP Kozina in PPP Koper ter delavci cestnega podjetja.


49. Ponedeljek, 31.07.2017, ob 08:10: POŽAR TOVORNEGA VOZILA - KOZINA

Na avtocesti, med predorom Kastelec in počivališčem Ravne, je na tovornem vozilu, ki je vozilo iz smeri Kopra proti Kozini, zagorelo v predelu motorja. Požar je z gasilnim aparatom pričel takoj gasiti voznik.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar dokončno pogasili ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Zahvaljujoč hitremu posredovanju voznika je na vozilu nastala le minimalna škoda.

 

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija s tremi vozili, sedem ZGRS Sežana z dvema voziloma, policisti PPP Koper in delavci DARS.


48. Petek, 28.07.2017, ob 13:31: POŽAR V NARAVI - BAČ PRI MATERIJI

Nad vasjo Bač pri Materiji je zagorela suha trava, grmičevje in lesni odpadki na divjem odlagališču.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar pogasili ter požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 2 ha površine.

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija s tremi vozili in dva ZGRS Sežana z enim vozilom. Poleg teh sta na intervencijo izvozila še dva gasilca ZGRS Sežana z enim vozilom, ki pa sta bila med potjo preklicana. O požaru je bila obveščena tudi policija.


47. Petek, 21.07.2017, ob 11:21: PROMETNA NESREČA - KRVAVI POTOK

Na glavni cesti v Krvavem Potoku sta trčila voznika osebnega avtomobila in motornega kolesa. Ob trčenju sta se voznik motornega kolesa in njegova sopotnica telesno poškodovala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, pomagali pri zdravstveni oskrbi ter transportu ponesrečencev v reševalni vozili in na vozilih izklopili vire energije. Ponesrečenca so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, pet ZGRS Sežana z dvema voziloma, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana, policisti PP Kozina ter PPP Koper in delavci cestnega podjetja.


46. Ponedeljek, 17.07.2017, ob 13:32: NUDENJE PRVE POMOČI - SKADANŠČINA

Na poti s Slavnika proti Skadanščini, si je planinka poškodovala nogo. 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so se skupaj z zdravstvenim osebjem peš prebili do poškodovanke, jo oskrbeli, prenesli do gasilskega vozila in  odpeljali v ZP Hrpelje, kjer so jo predali reševalcem NMP Sežana. Sledni so jo nato odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico. Na kraju so bili tudi gorski reševalci.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana ter pet gorskih reševalcev GRS Ljubljana.


45. Ponedeljek, 10.07.2017, ob 18:56: PROMETNA NESREČA - KOZINA

Na avtocesti, pri počivališču Ravne na Kozini je voznik tovornega vozila, ki je vozil iz smeri Kopra proti Kozini zapeljal v odbojno ograjo, zaradi česar se je vozilo s priklopnikom prevrnilo in obstalo na boku. Iz rezervoarja vozila je iztekalo gorivo, obstajala je nevarnost vžiga. 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na vozilu izklopili vire energije, zaradi nevarnosti vžiga z gasilnim sredstvom preventivno ohladili predel kjer je iztekalo gorivo, zamašili odprtino na rezervoarju ter prečrpali preostanek goriva, s tehničnim posegom izpod vozila odstranili poškodovano odbojno ograjo, razsvetljevali kraj nesreče in pomagali pri odstranitvi tovornega vozila ter prikolice. V nesreči ni bil nihče telesno poškodovan. Intervencija je bila zaključena ob 24.00.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, šest ZGRS Sežana s tremi vozili, policisti PP Kozina in PPP Koper ter uslužbenci DARS.

 


44. Ponedeljek, 10.07.2017, ob 09:26: PROMETNA NESREČA - MATERIJA

Na glavni cesti v Materiji sta trčila voznik kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Kozine proti Obrovu in voznik kolesa z motorjem, ki je prečkal glavno cesto. Ob trčenju se je voznik kolesa z motorjem hudo telesno poškodoval.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencu nudili prvo pomoč, pomagali pri zdravstveni oskrbi ter transportu v reševalno vozilo, na vozilih izklopili vire energije in pomagali pri odstranitvi vozil ter čiščenju vozišča. Poškodovana voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z enim vozilom, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana ter Ilirska Bistrica, policisti PP Kozina in PPP Koper ter delavci cestnega podjetja.

 


43. Sreda, 05.07.2017, ob 16:26: POŽAR V NARAVI - GOLAC

Pred vasjo Golac je zagorela suha trava in grmičevje.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar pogasili in požarišče zalili z vodo. Pogorelo je približno 100 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma. Aktivirani so bili tudi gasilci ZGRS Sežana, ki pa so bili med potjo preklicani.


42. Nedelja, 02.07.2017, ob 03:10: PROMETNA NESREČA - KOZINA

Na cestninski postaji Videž na Kozini je voznik osebnega avtomobila, ki je vozil po avtocesti iz smeri Ljubljane proti Kopru, trčil ločevalno ograjo med voznima pasovoma. Ob trčenju in prevračanju vozila se je telesno poškodoval.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci ZGRS Sežana in PGD Materija, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencu nudili prvo pomoč, pomagali pri zdravstveni oskrbi in transportu v reševalno vozilo ter na vozilu izklopili vire energije. Poškodovana voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnik ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana, policisti PP Kozina in PPP Koper ter delavci DARS.


41. Četrtek, 29.06.2017, ob 13:08: ODKRITA STREHA - POVŽANE

Močno nočno neurje je v Povžanah odkrilo polovico strehe večjega gospodarskega objekta.  

Po pozivu ReCO so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so lastnikom objekta pomagali pri pobiranju in obtežitvi odpadlih delov strešnih panelov.

Na intervenciji so sodelovali tri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


40. Sreda, 28.06.2017, ob 22:16: MOČNO NEURJE - HRPELJE, KOZINA, GOLAC, ROŽICE

Močno neurje je na območju Občine Hrpelje - Kozina podiralo drevesa in odkrivalo strehe.  

Po pozivu ReCO so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so najprej odstranjevali podrta drevesa, in sicer na glavni cesti pri odcepu za Rožice ter na Kozini in na lokalni cesti med Obrovom ter Golcem. V tem času so od ReCO prejeli še obvestilo o odkriti strehi v Hrpeljah, kjer so ugotovili, da je veter odnesel del ostrešja gospodarskega objekta. Zaradi opisanega so najprej zavarovali kraj, nato pa odkriti del strehe začasno pokrili s PVC folijo in ga obtežili z vrečami peska.

Na intervenciji je sodelovalo 21 gasilcev PGD Materija z šestimi vozili. Obveščen je bil tudi poveljnik občinske civilne zaščite.


39. Nedelja, 25.06.2017, ob 18:43: POPLAVA - KOZINA

Zaradi močnega neurja je v podvozu avtoceste na izogibališču Ravne na Kozini poplavilo cesto, zaradi česar je promet obstal.  

Po pozivu ReCO so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so zavarovali kraj in prečrpali vodo.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma.


38. Nedelja, 25.06.2017, ob 18:17: POPLAVA - HRPELJE

Zaradi močnega neurja je v Hrpeljah poplavilo glavno cesto.  

Po pozivu ReCO so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so za krajši čas zaprli cesto ter skupaj z delavci cestnega podjetja očistili zamašene jaške.

Na intervenciji je sodelovalo 21 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom in delavci podjetja CPK, d.d.


37. Nedelja, 25.06.2017, ob 16:58: POŽAR ELEKTRIČNEGA VODNIKA - GOLAC

Na stanovanjski hiši v Golcu je zagorel eterični vodnik, ki je iz glavnega voda speljan na objekt. Obstajala je nevarnost vžiga ostrešja.  

Po pozivu ReCO so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so zavarovali območje, pogasili požar na električnem vodniku, odkrili približno en m² ostrešja, objekt pregledali s termovizijsko kamero in pomagali delavcu elektra pri sanaciji pogorelega vodnika.

 

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in delavec podjetja Elektro Primorska, d.d. Na intervencijo so izvozili tudi gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče, ki pa so bili med potjo preklicani.

 


36. Nedelja, 25.06.2017, ob 15:54: NUDENJE PRVE POMOČI - OBROV

Med vožnjo je sopotnik v osebnem avtomobilu začutil močno bolečino v prsih in pričel oteženo dihati, zaradi česar je voznik na parkirišču v Obrovu vozilo zaustavil in takoj obvestil ReCO.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so na kraju osebo izvlekli iz vozila in ji nudili prvo pomoč do prihoda zdravstvenega osebja, zatem pa pomagali pri zdravstveni oskrbi. Uporaba defibrilatiorja ni bila potrebna. Reševalci so obolelo osebo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnica in medicinska sestra iz ZP Hrpelje ter reševalci in zdravnik NMP iz Ilirske Bistrice.


35. Petek, 23.06.2017, ob 17:43: TEHNIČNI POSEG - VRHPOLJE

V stanovanjski hiši v Vrhpoljah se oseba dalj časa ni odzivala na klice.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter opravili pregled objekta in pri tem našli osebo, ki ni kazala znakov življenja. Zdravnik je osebo pregledal in potrdil smrt.    

Na intervenciji so sodelovali tri gasilci PGD Materija z enim vozilom, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnik ZP Hrpelje in policisti PP Kozina. Poleg omenjenih je na intervencijo izvozilo še eno vozilo PGD Materija s petimi gasilci, ki pa je bilo med potjo preklicano.


34. Četrtek, 22.06.2017, ob 15:17: VONJI PO PLINU - HRPELJE

ReCO Postojna je prejel obvestilo občanke, da je v stanovanjskem bloku na Slavniški cesti v Hrpeljah zaznala vonj po plinu.

Po pozivu ReCO so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so objekt zavarovali in prezračili ter z detektorjem plinov izmerili vsebnost snovi v zraku. Plin ni bil zaznan, zato so v nadaljevanju izmerili vsebnost snovi še v okolici dveh bližnjih plinohramov, kjer plin v zraku ravno tako ni bil zaznan.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom in policisti PP Kozina.

 


33. Torek, 13.06.2017, ob 05:08: POŽAR VOZILA - KASTELEC

ReCO Postojna je prejel obvestilo požaru osebnega avtomobila na avtocesti pred predorom Kastelec.
Po pozivu ReCO so na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so na kraju ugotovili, da ne gre za požar, ampak tehnično okvaro motorja vozila, ki je povzročila močan dim. Gasilci so na kraj protipožarno zavarovali, posuli iztekle tekočine iz motorja vozila in pomagali pri odstranitvi le-tega iz vozišča.
Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, policisti PP Kozina in delavci DARS.


32. Ponedeljek, 05.06.2017, ob 14:02: POŽAR V NARAVI - RODIK

ReCO Postojna je prejel obvestilo o opaženem dimu ob železniški progi med Rodikom in Kačičami.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so pregledali območje, vendar požar ni bil opažen. Posredovanje ni bilo potrebno.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija s tremi vozili in dva ZGRS Sežana z enim vozilom.


31. Sobota, 03.06.2017, ob 15:50: POŽAR V NARAVI - RODIK

Ob železniški progi med Rodikom in Kačičami je na treh ločenih lokacijah zagorelo grmičevje in suha trava.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in Senožeče ter ZGRS Sežana, ki so požare pogasili. Skupaj je pogorelo je približno 1.000 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija s tremi vozili, štiri ZGRS Sežana z dvema voziloma in pet PGD Senožeče z enim vozilom.


30. Sobota, 03.06.2017, ob 15:47: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Nad vasjo Prešnica je zagorel lesen prag na železniški progi in suha trava ob progi. Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar pogasili ter območje zalili z vodo. Zgorel je prag železniške proge in 5 m² suhe trave.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija s tremi vozili in dva ZGRS Sežana z enim vozilom.


29. Sobota, 03.06.2017, ob 11:50: POŽAR V NARAVI - KOZINA

Na Kozini je zagorela suha trava in grmičevje. Požar je takoj pričel gasiti uslužbenec bližnjega podjetja in tako preprečil razširitev.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar dokončno pogasili ter pogorišče zalili z vodo. Pogorelo je približno 1.000 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija s tremi vozili in dva ZGRS Sežana z enim vozilom.


28. Petek, 02.06.2017, ob 09:31: PROMETNA NESREČA - PETRINJE

Na glavni cesti v Petrinjah sta trčila voznika motornih koles, ki sta vozila iz smeri Kozine proti Kopru. Ob trčenju in padcu sta se telesno poškodovala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci ZGRS Sežana in PGD Materija. Slednji so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja poškodovanima nudili prvo pomoč, na motornih kolesih izklopili vire energije in pomagali pri imobilizaciji ter transportu ponesrečencev v reševalno vozilo. Poškodovana voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnica ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana in policisti PPP Koper.


27. Ponedeljek, 22.05.2017, ob 18:26: ODSTRANJEVANJE KAČE - KOZINA

Na dvorišču stanovanjske hiše na Kozini so stanovalci opazili večjo kačo.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so kačo iz dvorišča varno odstranili in jo spustili nazaj v naravo.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


26. Nedelja, 21.05.2017, ob 14:09: TEHNIČNI POSEG - NASIREC

V stanovanjski hiši v Nasircu se stanovalec dalj časa ni odzival na klice.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so s tehničnim posegom odprli vrata ograje in stanovanjske hiše ter opravili pregled objekta in pri tem v enem izmed prostorov našli osebo, ki ni več kazala znakov življenja. Zdravnik je osebo pregledal in potrdil smrt.  

Na intervenciji so sodelovali tri gasilci PGD Materija z enim vozilom, zdravnik in medicinska sestra ZP Hrpelje in policista PP Kozina.


25. Ponedeljek, 15.05.2017, ob 18:38: ODSTRANJEVANJE SRŠENOV - JAVORJE

Na podstrešju stanovanjske hiše v vasi Javorje so sršeni postavili roj in ogrožali stanovalce.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so sršenji roj varno odstranili.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


24. Sobota, 13.05.2017, ob 11:56: TEHNIČNA POMOČ - HOTIČNA

Na travniku v Hotični je vozniku osebnega avtomobila na blatni podlagi zdrsnilo na strmo pobočje, kjer se je vozilo nevarno nagnilo in vkopalo v zemljo. S silo telesa je voznik preprečeval, da bi se vozilo prevrnilo.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so vozilo najprej stabilizirali, nato pa ga izvlekli na ravno površino. Pri vleki vozila so gasilcem pomagali domačini iz Hotične. Vozilo je ostalo nepoškodovano.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in policisti PP Kozina.


23. Sobota, 06.05.2017, ob 17:40: REŠEVANJE ŽIVALI - BAČ PRI MATERIJI

Pri stanovanjski hiši na Baču pri Materiji je na visoko drevo zlezel maček in tam obstal.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so skušali s pomočjo tridelne lestve mačka varno odstraniti, vendar je ta zlezel še višje na tanko vejo. Zaradi nevarnosti zdrsa so od reševanja odstopili.

Na intervenciji sta sodelovala dva gasilca PGD Materija z enim vozilom.


22. Nedelja, 30.04.2017, ob 15:52: NUDENJE PRVE POMOČI - SLIVJE

V stanovanjski hiši v Slivju se je oseba zgrudila in nezavestna obležala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da oseba ne diha, zato so takoj pričeli z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Kljub trudu gasilcev in zdravstvenega osebja je oseba preminula.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, zdravnik ZP Hrpelje in reševalci NMP iz Sežane.

 


21. Petek, 28.04.2017, ob 12:49: PROMETNA NESRERČA - KRVAVI POTOK

Na glavni cesti pred Krvavim Potokom sta trčila voznik tovornega avtomobila, ki je vozil iz smeri Kozine proti Italiji in nasproti vozeč voznik osebnega avtomobila. Ob trčenju se je voznik osebnega avtomobila telesno poškodoval.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na osebnem avtomobilu izklopili vire energije, pomagali pri imobilizaciji ter transportu ponesrečenca v reševalno vozilo, z vpojnim sredstvom nevtralizirali iztekajoče tekočine in pomagali pri odstranitvi vozil. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico. Zaradi nesreče je bila glavna cesta Kozina - Krvavi Potok približno dve uri zaprta za ves promet.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnik ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana, policisti PP Kozina in PPP Koper ter uslužbenci cestnega podjetja.


20. Ponedeljek, 24.04.2017, ob 13:38: POŽAR KOMBINIRANEGA VOZILA - KOZINA

Na parkirišču na Mestnem trgu na Kozini je zagorel motor kombiniranega vozila. Požar je z gasilnim aparatom takoj pričeli gasiti voznik in preprečil razširitev na celotno vozilo.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar dokončno pogasili,odklopili vire energije in motor vozila zalili z vodo.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom in štiri ZGRS Sežana z enim vozilom.


19. Torek, 11.04.2017, ob 17:55: POŽAR V NARAVI - GOLAC

ReCO Postojna je prejel obvestilo o še enem požaru v naravi vasi Golac oz. zaselku Gojaki.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so ugotovili, da gre za nadzorovano kurjenje suhih vej, v času požarne ogroženosti. Gasilci so kurišče pogasili in zalili z vodo. Na kraju je bila tudi policija.

Na intervenciji so sodelovali tri gasilci PGD Materija z enim vozilom in policisti PP Kozina.


18. Torek, 11.04.2017, ob 17:14: POŽAR V NARAVI – HOTIČNA

ReCO Postojna je prejel obvestilo o dimu v Hotični.

Zaradi razglašene požarne ogroženosti so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so na kraju ugotovili, da gre za nadzorovano kurjenje suhih vej in trave, v času požarne ogroženosti. Gasilci so kurišče pogasili in zalili z vodo.

Na intervenciji so sodelovali tri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


17. Torek, 11.04.2017, ob 17:06: POŽAR V NARAVI - GOLAC

Nad vasjo Golac je zagorela suha trava in podrast.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar pogasili in požarišče zalili z vodo. Pogorelo je približno 1,5 ha površine.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili.


16. Nedelja, 09.04.2017, ob 13:32: POŽAR V NARAVI - KOZINA

Ob glavni cesti Kozina - Divača na Kozini je zagorel borov gozd.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 80 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom in policisti PP Kozina.

 


15. Nedelja, 09.04.2017, ob 09:52: PROMETNA NESREČA - HRPELJE

Na glavni cesti pred Hrpeljami sta trčila voznik motornega kolesa in osebnega avtomobila, ki sta vozila iz smeri Obrova proti Kozini. Po trčenju je voznik motornega kolesa zapeljal iz vozišča in trčil v obcestno drevo. Ob trčenju se je motorist telesno poškodoval.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja poškodovanemu nudili prvo pomoč, na motornem kolesu izklopili vire energije, pomagali pri imobilizaciji in transportu ponesrečenca v reševalno vozilo ter pomagali pri odstranitvi motornega kolesa. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico. Zaradi nesreče je bila glavna cesta Kozina - Obrov približno eno uro zaprta za ves promet.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana in policisti PP Kozina ter PPP Koper.

 


14. Ponedeljek, 03.04.2017, ob 14:33: POŽAR V NARAVI - BREZOVO BRDO

ReCO Postojna je prejel obvestilo o požaru v naravi pred vasjo Brezovo Brdo.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki požar pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 650 m² suhe trave in grmičevja. Zaradi razglašene požarne ogroženosti je bila na kraju tudi policija.

Na intervenciji so sodelovali tri gasilci PGD Materija z enim vozilom in policisti PP Kozina.


13. Nedelja, 02.04.2017, ob 16:32: POŽAR VOZILA - KASTELEC

Na avtocesti 500 m naprej od tunela Kastelec je zagorel osebni avtomobil, ki je vozil iz smeri Kopra proti Kozini. Iz vozila se je požar razširil še na približno 100 m² travnate površine ob avtocesti.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj dogodka ter pogasili požar. Vozilo je bilo v celoti uničeno. Zaradi požara je bila avtocesta približno pol ure zaprta za ves promet.

 

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, pet ZGRS Sežana z enim vozilom, policisti PU Koper ter delavci DARSA.


12. Sobota, 25.03.2017, ob 20:08: POŽAR V NARAVI - KOVČICE

ReCO Postojna je prejel obvestilo o požaru v naravi v vasi Kovčice.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so na kraju ugotovili, da gre za nadzorovano kurjenje podrasti ob spomladanskem čiščenju njive. Posredovanje ni bilo potrebno.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma. Aktivirani so bili tudi gasilci ZGRS Sežana, ki pa so bili med potjo preklicani.


11. Petek, 24.03.2017, ob 17:47: POŽAR V NARAVI - RODIK

ReCO Postojna je prejel obvestilo o požaru v naravi pri Rodiku.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so na kraju ugotovili, da gre za nadzorovano kurjenje podrasti ob spomladanskem čiščenju polja. Posredovanje ni bilo potrebno.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in tri ZGRS Sežana z enim vozilom.

 


10. Nedelja, 12.03.2017, ob 20:40: POŽAR V NARAVI - SLOPE

Ob lokalni cesti med Tubljami in Slopami je zagorela suha trava.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar pogasili. Pogorelo je približno 150 m² površine.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija s tremi vozili. Aktivirani so bili tudi gasilci ZGRS Sežana, ki pa so bili med potjo preklicani.


9. Ponedeljek, 20.02.2017, ob 14:49: PROMETNA NESREČA - KRVAVI POTOK

Na glavni cesti v Krvavem Potoku so v naletu trčili vozniki treh osebnih avtomobilov, ki so vozili v smeri proti Kozini. Ob trčenju se je sopotnik v enem izmed vozil telesno poškodoval.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja poškodovanemu nudili prvo pomoč ter pomagali pri transportu v reševalno vozilo, na vozilih izklopili vire energije in pomagali pri odstranitvi le-teh. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Sežana odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Trstu. Zaradi nesreče je bila glavna cesta Kozina - Krvavi Potok približno 40 minut zaprta za ves promet.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnica ZP Hrpelje, reševalci NMP Sežana in policisti PP Kozina.


8. Nedelja, 19.02.2017, ob 05:21: PROMETNA NESREČA S SMRTNIM IZIDOM - MARKOVŠČINA

Na glavni cesti med odcepom za Hotično in Markovščino je voznik osebnega avtomobila, ki je vozil v smeri proti Obrovu zapeljal iz vozišča in silovito trčil v obcestno drevo. Ob trčenju se je voznik telesno poškodoval, sopotnica pa je zaradi hudih poškodb preminula na kraju.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja poškodovanemu nudili prvo pomoč, preventivno pregledali okolico, s tehničnim posegom iz vozila rešili preminulo osebo, razsvetljevali kraj nesreče, na osebnem avtomobilu izklopili vire energije ter pomagali pri odstranitvi vozila in čiščenju cestišča. Poškodovanega voznika so reševalci NMP Ilirska Bistrica odpeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico. Zaradi nesreče je bila glavna cesta Kozina - Obrov do 08.30 zaprta za ves promet.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, zdravnica in medicinska sestra ZP Hrpelje, reševalci NMP Ilirska Bistrica, policisti PP Kozina ter PPP Koper in uslužbenci cestnega podjetja ter pogrebnega zavoda.


7. Četrtek, 16.02.2017, ob 17:35: OBVESTILO O POŽARU VOZILA - KASTELEC

ReCO Postojna je gasilce obvestil, de se močno kadi iz motorja tovornega vozila, ki je vozilo po avtocesti iz smeri Kopra proti Kozini in se zaustavilo za tunelom Kastelec.

Po pozivu so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ZGRS Sežana in GB Koper, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da je dim povzročila okvara motorja. Posredovanje ni bilo potrebno.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili ter gasilci ZGRS Sežana in GB Koper.


6. Četrtek, 16.02.2017, ob 16:21: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Ob železniški progi med Prešnico in zaselkom Brgod je zagorela suha trava in grmičevje.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 500 m².

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija s tremi vozili.


5. Četrtek, 16.02.2017, ob 16:04: POŽAR V NARAVI - RODIK

Ob železniški progi med Kozino in Rodikom je na treh lokacijah zagorela suha trava in grmičevje.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so požare pogasili in požarišče zalili z večjo količino vode. Pogorelo je približno 3.000 m². Ker je istočasno zagorelo tudi na več lokacijah ob železniški progi med Rodikom in Divačo so nato gasilci PGD Materija priskočili na pomoč še gasilcem PGD Divača, Lokev, Senožeče in ZGRS Sežana, ki so gasili tamkajšnje požare. Intervencija je bila zaključena ob 20.00.

Na intervenciji je sodelovalo 14 gasilcev PGD Materija s petimi vozili ter več gasilcev PGD Divača, Lokev, Senožeče in ZGRS Sežana.

 


4. Nedelja, 12.02.2017, ob 16:46: UHAJANJE PLINA - KOZINA

Na parkirišču na Kozini je iz parkiranega osebnega avtomobila uhajal plin.

Po pozivu ReCO so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so zavarovali območje, na vozilu izklopili vire energije ter nadzorovano pospešili izpust plina iz plinskega rezervoarja in inštalacije.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija s trem vozili, tri ZGRS Sežana z enim vozilom in policisti PP Kozina.


3. Petek, 10.02.2017, ob 13:45: POŽAR LOKOMOTIVE - PREŠNICA

Na železniški progi med Prešnico in Črnotičami je zagorela lokomotiva.

Po pozivu ReCO so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ZGRS Sežana in GB Koper, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da je prišlo vžiga instalacije na motorju lokomotive. Požar je bil pogašen še pred razširitvijo. Poškodovanih je bilo približno pet kvadratnih metrov izolacije na električnem motorju lokomotive.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z dvema voziloma in devet GB Koper s tremi vozili.


2. Nedelja, 22.01.2017, ob 11:07: ZAZNAN DIM V OBJEKTU - KOZINA

ReCO Postojna je prejel obvestilo, da gori v skladiščnih prostorih objekta trgovine Tuš na Kozini.   

Po pozivu ReCO so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da je prišlo do okvare hladilnega sistema ter iztekanja olja, kar je povzročilo močan dim in posledično sprožitev protipožarnega sistema. Do požara ni prišlo, zato so gasilci objekt le prezračili in počakali do prihoda servisne službe.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija s tremi vozili, šest ZGRS Sežana s tremi vozili in policisti PP Kozina.


1. Četrtek, 19.01.2017, ob 20:08: POŽAR DIMNIKA - OBROV

V stanovanjski hiši v Obrovu so zagorele saje v dimniku.   

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar pogasili, izpraznili peč, očistili dimno tuljavo, objekt pregledali s termovizijsko kamero ter uporabniku stanovanjske hiše prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja. 

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija s tremi vozili in štiri ZGRS Sežana z dvema voziloma.