VOZILA

 

 

1.  HTRV-1 - NISSAN NAVARA 2.5 DCI SE

 

 

Klicni znak: MATERIJA 01

 

Hitro tehnično vozilo znamke NISSAN NAVARA 2.5 DCI SE je tipizirano kot HTRV-1. Uporablja se za vse tehnične intervencije (zlasti posredovanje ob prometnih nesrečah) in intervencije v primeru nudenja prve pomoči.

 

Poganja ga 2.500 kubični motor z 175 konjsko močjo. Registrirano je za petčlansko posadko. Preko šest stopenjskega menjalnika se moč prenaša na zadnja kolesa, v težjih pogojih pa je možen vklop štiri kolesnega pogona. Poleg tega ima vozilo na voljo reduktor in blokado zadnjega pogona. Maska vozila je zaščitena z »roll barom«, na katerem je nameščen vitel, ki zmore 4.5 t vlečne moči. Podvozje je bilo ob nakupu posebej (originalno) prilagojeno za nosilnost 1.400 kg. 

 

V vozilu je nameščena različna oprema za tehnično reševanje in nudenje prve pomoči, in sicer: agregat za hidravlično orodje; hidravlično razpiralo; hidravlične škarje; hidravlični teleskopski cilindri; komplet konic in verig za razpiralo; žaga za rezanje vetrobranskega stekla; nož za varnostni pas; centralni PVC podporniki za stabilizacijo vozila; set različnih lesenih in PVC podpornikov za stabilizacijo vozila; komplet dvižnega sistema z zračnimi blazinami; dva kompleta za stabilizacijo vozila - Stab Fast; zaščite za različne air-bage; Tirfor; jeklenica; ročna in stacionarna radijska postaja; gasilnik S6 in Bioversal; triopana; kovček z orodjem; plastični stožci; kanta za gorivo; absorvent za posipanje cest; različno drobno orodje; lopar STOP; štiri prenosne svetilke; motorna žaga za rezanje železa in kamna; reševalno orodje »hooligan«; opozorilni modul (v kovčku); avtomatski defibrilator; vakumske opornice; vratne opornice; torba za prvo pomoč; deke za prvo pomoč; zajemalna nosila s pasovi in oporo za stabilizacijo glave; KED ipd.

 

Vozilo je bilo nabavljeno leta 2008, leta 2015 pa je bila opravljena predelava nadgradnje, ki jo je izdelala družba GASILSKA VOZILA PUŠNIK d.o.o. 

 

 

 

 

2.  GVGP-2 - BREMACH T-REX XT 4x4

 

Klicni znak: MATERIJA 02

 

Terensko vozilo znamke BREMACH T-REX XT 4x4 je tipizirano kot GVGP-2. Uporablja se za gašenje požarov v naravnem okolju ter izvajanje tehničnih in drugih intervencij ob izrednih vremenskih razmerah.

 

Poganja ga 3.000 kubični motor z 180 konjsko močjo. Pogon ima na vsa štiri kolesa, poleg tega pa ima na voljo tudi reduktor in blokado pogona. Največja dovoljena masa vozila je 6 t, registrirano pa je za prevoz petih oseb.

 

V zadnjem delu vozila je nadgradnja, ki zajema visokotlačno črpalko z dvema hitro napadalnima navijakoma in dodatnim D visokotlačnim izlivom, 1.100 l vode in 100 l retardanta ter vso potrebno opremo za gašenje požarov v naravi (motorna žaga, dva izpahovalnika, radijske zveze, svetilke, naprtnjače, visokotlačne cevi, različne gasilske armature, oprema za prvo pomoč ipd).

 

Vozilo je bilo nabavljeno leta 2014. Nadgradnjo je izdelala družba EURO GV d.o.o. iz Male Bukovice, uvoznik šasije pa je bila družba LINGAS d.o.o. iz Horjula.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  GCGP-1 - RENAULT MIDLUM 300.14 4x4 OFF ROAD

 

Klicni znak: MATERIJA 03


Gasilsko vozilo zanamke RENAULT MIDLUM 300.14 4x4 OFF ROAD je tipizirano kot GCGP-1. Uporablja se za gašenje stavbnih požarov in požarov v naravnem okolju ter izvajanje vseh vrst tehničnih in drugih intervencij.


Gre za gasilsko cisterno s podaljšano kabino, v kateri je prostor za šest člansko posadko. Vozilo z nosilnostjo 14 t prevaža 3.000 l vode, 100 l penila in 200 l sredstva za gašenje požarov v naravi (retardanta). Poganja ga motor s 300 konjsko močjo. Podvozje je prirejeno tudi za ekstremno terensko vožnjo, saj ima enojne pnevmatike, pogon 4 x 4 in posebne ojačitve. 


V kabini vozila se nahajajo štiri dihalni aparati z rezervnimi jeklenkami, več prenosnih svetilk in radijskih zvez, nahrbtnik z opremo za nudenje prve pomoči, avtomatski defibrilator, termovizijska kamera, tablični računalnik, hladilnik za pitno vodo ter električni inverter.


V prvem levem boksu nadgradnje se v spodnjem delu nahaja potopna črpalka, vlečne vrvi, razne verige in posoda z gorivom, v zgornjem delu pa ročno orodje (sekire, žage klešče ipd.) ter druga oprema. V notranjosti predelne stene sta nameščeni navadna in reševalna motorna žaga, zaščitne gozdarske in ribiške hlače, cevna mostička, električna žaga ter kovinska škatla z orodjem. 


V srednjem levem boksu se nahajajo gasilni aparati, hidranti nastavki, teleskopska lestev, prenosna črpalka, oprema za gašenje in čiščenje dimnikov, vrvna tehnika ter posode za zajemanje tekočin. 

V zadnjem levem boksu je nameščen navijak s 120 m visokotlačne cevi in pripadajočim ročnikom, mešalec za penilo, trojak, dvojak, dva prebijalca odtokov, vedro, več kompletov visokotlačnih cevi ter nastavki za polnjenje rezervoarja z vodo in izlivi srednjega tlaka.


Na zadnjem delu se nahaja črpalka znamke ROSENBAUER NH25 z digitalno komandno ploščo, ki omogoča tudi upravljanje z dvižnim stolpom in lučmi. Nad črpalko je nameščen navijak z 60 m visokotlačne cevi in ročnikom znamke ROSENBAUER NEPIRO.


V zadnjem desnem boksu je nameščen tretji navijak s 120 m visokotlačne cevi ter pripadajočim ročnikom, kombiniran ročnik za težko in srednje težko peno, tlačne cevi ter ostale armature, nastavki za polnjenje rezervoarja z vodo in izlivi srednjega tlaka. 


V srednjem desnem boksu se nahajajo košare za tlačne cevi, dva izpihovalnika in naprtnjače za gašenje požarov v naravi. 


V prvem desnem boksu nadgradnje se nahaja agregat z močjo 11 kVA, nad katerim so na pomični steni nameščeni triopan znaki, kovček s prvo pomočjo, trakovi za označevanje kraja nesreče, loparček stop, pivniki za razlite tekočine ipd. V notranjosti predelne stene se nahajajo zajemalna nosila z oporo za stabilizacijo vratne hrbtenice, stožci, električni podaljški, prenosni reflektor in posode z rezervnim gorivom. 


Na prednjem delu vozila je nameščen električni vitel z vlečno močjo 15 t. 


Na strehi vozila se nahaja kovinski zaboj za shranjevanje različnega orodja, snemljiv vodni monitor, stikalna lestev in dvižni stolp z dvema reflektorjema po 1500 W. 


Kabina vozila in nadgradnja je zaščitena z INOX cevno zaščito. 


Vozilo je bilo nabavljeno leta 2010. Nadgradnjo je izdelala družba METTIS INTERNATIONAL d.o.o. Maribor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  GVC 24/50 - MERCEDES-BENZ ATEGO 1528-150 AF/3610/4x4

 

Klicni znak: MATERIJA 04


Gasilsko vozilo zanamke MERCEDES-BENZ ATEGO 1528-150 AF/3610/4x44 je tipizirano kot GVC 24/50. Uporablja se za gašenje stavbnih požarov in požarov v naravnem okolju ter oskrbo z vodo.

 

Ima rezervoar s 5.000 l vode in 500 l penila. V zadnjem delu nadgradnje je vgrajena črpalka znamke ZIGLER s pretokom 2.400 l vode na minuto in dva visokotlačnima navijaka.

 

V vozilu se poleg tipizirane opreme nahaja še: elekro agregat (7 kVA); dvižni stolp z dvema reflektorjema po 1000 W; dva dihalna aparata z rezervnimi jeklenkami; »tempest«; tridelna in kljukasta lestev; potopna črpalka; električni podaljški; prenosni reflektorji; različne vrvi; gasilni aparati; stožci ter različna druga drobna oprema (vrtalni stroj, rezalnik železa, nosila ipd.). 


Na prednjem delu ima vozilo nameščen pralno pomivalni sistem za pranje vozišča, na vrhu nadgradnje pa snemljiv vodni monitor

 

Vozilo je bilo nabavljeno leta 2006. Nadgradnjo je izdelala družba VARKAR d.o.o. Maribor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.  GVM-1 - RENAULT TRAFIC PASSENGER DCI 150-ECO

 

Klicni znak: MATERIJA 05


Gasilsko vozilo zanamke RENAULT TRAFIC PASSENGER DCI 150-ECO je tipizirano kot GVM-1. Uporablja se za prevoz moštva.

 

Registrirano je za devetčlansko posadko in opremljeno v skladu s tipizacijo. 

Vozilo je bilo nabavljeno leta 2010. Nadgradnjo je izdelala družba EURO GV d.o.o. Mala Bukovica. 

 

 

 

 

 

 

 

6.  GVGP-1 - FORD RANGER LIMITED 3,2 TDCi 4x4

  

Klicni znak: MATERIJA 06

 

Terensko vozilo znamke FORD RANGER LIMITED 3,2 TDCi 4x4 je tipizirano kot GVGP-1. Uporablja se za gašenje požarov v naravnem okolju.

 

Poganja ga 3.200 kubični motor z 200 konjsko močjo. Preko šest stopenjskega menjalnika se moč prenaša na zadnja kolesa, v težjih pogojih pa je možen vklop štiri kolesnega pogona. Poleg tega ima vozilo na voljo tudi reduktor. Maska je zaščitena z »roll barom«, na katerem je nameščen vitel, ki zmore 5,6 t vlečne moči.

 

V zadnjem delu ima vozilo nadgradnjo, ki zajema visokotlačno črpalko z enim navijakom, dodatnim D visokotlačnim izlivom, 300 l vode in vso potrebno opremo za interveniranje ob požarih v naravi (motorna žaga, dva izpahovalnika, stacionarna in dve prenosni radijski zvezi, ročne svetilke, dve naprtnjači, visokotlačne D cevi, visokotlačni turbo ročnik, različne gasilske armature, oprema za prvo pomoč ipd).

 

Vozilo je bilo nabavljeno leta 2015. Nadgradnjo je izdelala družba EURO GV d.o.o. iz Male Bukovice

 

 

 

 

 

 

 

7.  PMB - GASILSKI PRIKLOPNIK 

 

Gasilski priklopnik za prenosno motorno brizgalno - PMB je namenjen prevažanju motorne brizgalne, sesalnih in tlačnih cevi ter druge potrebne opreme za »tridelni napad«.


Vozilo je bilo nabavljeno leta 2010. Nadgradnjo oz. pritrdišča za opremo je izdelal samostojni podjetnik Bojan Spasovič.