NAJVEČJI POŽAR V ZGODOVINI SLOVENIJE - KRAS
20.07.2022 ob 07.10
širše območje Krasa

Zaradi razširitve požara v naravi na širšem območju Krasa (večina v Občini Miren-Kostanjevica), ki se je vnel 15. 7. 2022 in ponovno razplamtel 17. 7. 2022 zjutraj, je ReCO Postojna, 20. 7. 2022, v pomoč (ponovno) aktiviral tudi gasilce PGD Materija.

Ob izredno suhem vremenu, visokih temperaturah, gosti vegetaciji in burji, se je požar zelo hitro širil ter po pravih neuradnih podatkih do 25. 7. 2022, ko je bil končno omejen, zajel približno 3.500 ha (oziroma 35 km²) večinoma borovega gozda ter podrasti, pogorela pa je tudi koča med Renčami in Trsteljem. Gašenje je bilo izredno zahtevno in nevarno, dodatno pa so posredovanje otežila še neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne (pirotehniki so na tem območju odstranili 230 eksplozivnih sredstev, zabeleženih pa je bilo tudi več kot 500 detonacij). Zaradi bliskovite širitve požara so bili prebivalci več vasi na ogroženih območjih tudi evakuirani.

Šlo je za največji požar v naravi v zgodovini samostojne Slovenije, ki ga je gasilo približno 12.500 gasilcev iz celotne Slovenije, v intervencijo pa so bile vključene tudi različne druge reševalne strukture (Slovenska vojska, policija, Civilna zaščita, gozdarji, Rdeči križ, zdravstvene enote, pirotehniki, lovci ipd.) ter večje število prostovoljcev. URSZR je aktivirala Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravi. Poleg številnih gasilskih vozil (več kot 2.800) so pri gašenju sodelovali tudi domači in tuji zrakoplovi (helikopterji Slovenske policije, letala in helikopterji Slovenske vojske ter letala in helikopterji, ki so prispeli iz Hrvaške, Italije, Slovaške, Romunije, Srbije in Avstrije).

Zaradi zahtevnega posredovanja je nekaj gasilcev na intervenciji potrebovalo tudi zdravniško pomoč, med njimi tudi gasilec PGD Materija, ki je bil 20. 7. 2022 z NMP odpeljan v Splošno bolnišnico Šempeter, k sreči pa je bil po zdravniški oskrbi naslednji dan že odpuščen. Požar je bil omejen šele 26. 7. 2022 zvečer, intervencija pa še poteka, saj se znotraj požarišča pojavljajo manjša žarišča, posledično pa je na terenu še vedno požarna straža.

PGD Materija je na intervenciji sodelovalo sedem dni, pri čemer se je skupno na požarišču izmenjalo 35 gasilcev, ki so opravili 501 prostovoljni delovnih ur. Pri intervenciji smo uporabili tri vozila, in sicer GVC-2, GVGP-1 in GVM-1. Zaradi ekstremnih pogojev je bilo med posredovanjem poškodovanih več kosov osebne zaščitne in reševane opreme, beležimo pa tudi tri poškodbe na intervencijskih vozilih.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com