VELIK POŽAR V NARAVI - ŽABNIK
25.02.2019 ob 07.59
Žabnik

Požar, ki se je dan prej vnel na hrvaški strani Žabnika je prestopil mejo z Republiko Slovenijo in zajel tudi območje Žabnika na slovenski strani (Občina Hrpelje - Kozina).

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ko so ob prihodu na lokacijo ugotovili, da se je požar zaradi močne burje razširil na težko dostopen teren, zato so na pomoč poklicali še gasilce PGD Sežana, Divača, Senožeče, Podgrad, Komen, PIGD Plama Podgrad ter posadko helikopterja Slovenske vojske. S skupnimi močmi je gasilcem in posadki helikopterja ter ob odličnem sodelovanju s hrvaškimi gasilci, uspelo požar pogasiti ob 15.15, nato pa so temeljito zalili požarišče in izvajali požarno stražo. Na slovenski strani je pogorelo približno 3 ha borovega gozda in 16 ha suhe trave ter grmičevja, večjo površino pa je požar zajel na hrvaški strani. Intervencija je bila zaključena ob 21.10.

Na intervenciji je sodelovalo 16 gasilcev PGD Materija s termi vozili, pet ZGRS Sežana s tremi vozili, pet PGD Sežana z enim vozilom, štiri PGD Divača z enim vozilom, sedem PGD Senožeče z dvema voziloma, šest PGD Podgrad z dvema voziloma, dva PGD Komen z enim vozilom, šest PIGD Plama Podgrad z enim vozilom, helikopter Slovenske vojske s posadko in policisti PP Kozina. Za logistično podporo sodelujočih je poskrbela Civilna zaščita Občine Hrpelje - Kozina.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com