10. MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA - 2021
27.06.2021 ob 08.00
Debeli Rtič

Zadnji šolski dan, v četrtek 24. junija 2021, smo se otroci in mentorji PGD Materija že tradicionalno odpravili na mladinski tabor na Debeli Rtič, ki je letos potekal že 10. leto. V lanskem letu zaradi epidemije tabora nismo mogli izpeljati, je pa bil zato povratek letos toliko lepši, saj smo vsi že nestrpno čakali pester vikend.

Štiridnevnega tabora se je letos udeležilo 34 pionirjev in mladincev ter 12 mentorjev, kar osem otrok pa se je tabora udeležilo prvič. Te je zadnji dan čakal tudi vodni krst v bazenu.

Vreme je bilo vse dni sončno in vroče, zato smo morali ves čas, posebno pa ob kopanju skrbeti za primerno hidracijo. Naš dan se je začel z obvezno jutranjo telovadbo in dvigom zastave, sledile so dopoldanske aktivnosti v okolici hotela in na bazenu, popoldne pa kopanje na bazenu. Po večerji so potekale različne večerne aktivnosti na zelenici. V četrtek smo se na nogometnem igrišču, razdeljeni v mešane skupine, zabavali ob štafetnih igrah, na katerih so sodelovali tudi mentorji. Petkov večer je bil bolj družaben, saj smo se v krogu igrali napeto igro vroča čebula s smešnimi in pestrimi izzivi. Na sobotni večer pa smo se po skupinah igrali odbojko na mivki ter košarko, najmlajši pa so uživali v risanju s kredo.

Tudi petkovo popoldne je bilo pestro, saj smo se po kosilu odpravili na izlet v Piran, kjer je bil marsikdo od otrok prvič. Na policijski plaži v Debelem Rtiču smo se vkrcali na ladjico, od koder nas je čakala razburljiva vožnja po razburkanem morju, ki je bila ravno prav adrenalinska. Po izkrcanju smo si v dveh skupinah najprej ogledali akvarij z domorodnimi morskimi živalmi, na glavnem trgu pa smo si privoščili tudi sladoled. Sledil je še ogled pomorske policijske postaje v Piranu, kjer nam je policist razkazal dva patruljna čolna in zbirko policijskih našitkov ter pokrival.

Tudi sobotno dopoldne je bilo pestro. Otroci so se razdeljeni v manjše skupine pomerili v orientaciji, ki je potekala v okolici letovišča. Na vsaki točki so jih čakale naloge, ki jih izvajamo tudi na tekmovanju, od vaje z brentačo, prepoznavanja topografskih znakov, poznavanja vozlov, praktične vaje, do zvijanja in spajanja cevi. Najboljše tri ekipe so prejele tudi nagrade. Po sobotnem popoldanskem kopanju smo za otroke pripravili prijetno presenečenje in jih v spomin na 10. obletnico taborov presenetili z odlično torto in drobnim pecivom. Za oboje se iskreno zahvaljujemo kreativni slaščičarni Konna s Kozine, ki nam je velikodušno podarila sladice. 

Letošnje leto pa je bilo seveda tudi nekoliko posebno zaradi epidemioloških razmer, ki so nam žal onemogočile sprejem obiskov v letovišču. Sicer pa je tabor potekal brez omejitev in so otroci lahko poletje doživeli v pravem pomenu besede. 

Domov smo se vrnili nekoliko utrujeni od vročine in pestrega dogajanja, otroci pa so komaj čakali, da so ob prihodu v gasilski dom stekli staršem v objem. Sledil je še zadnji postroj, na katerem smo trem mladincem, ki so bili letos zadnjič na taboru (Leon Racman, Mia Miklavec  in Mateja Babuder) podarili nutello in simbolično medaljo. Prav tako so simbolično darilo prejeli trije naši mentorji, ki so bili na vseh dosedanjih taborih, torej že 10. leto (Valter Fabjančič, Sebastjan Benčič in Zlatko Segulin). V želji po čim lepšem poletju smo se ob koncu vsi skupaj še posladkali s sladoledom in se poslovili do prihajajočega septembra, ko bomo zopet pričeli z mesečnimi srečanji mladine. 

Ob koncu se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so omogočili naš tabor, in sicer v prvi vrsti Občini Hrpelje - Kozina, iskrena hvala pa tudi Lari Škerjanc za plastenke z vodo ter slaščičarni Konna za torto in pecivo.

v imenu mentorjev mladine

Doris Primc

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com