9. MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA
30.06.2019 ob 13.00
Debeli rtič

Tudi letos smo začetek šolskih počitnic mladi gasilci in mentorji preživeli na tradicionalnem, letos že devetem, mladinskem taboru na Debelem Rtiču. Kot po navadi smo se prvi četrtek po zaključku šole (27. junija 2019) odpravili na ta pester in razgiban podaljšan vikend.

Spet smo podirali rekorde, saj se je štiridnevnega tabora udeležilo kar 42 pionirjev in mladincev pod vodstvom 12 članske mentorske ekipe. Kar sedem najmlajših otrok je bilo letos prvič z nami in vsi so uspešno prestali tradicionalni vodni krst.

Prvi dan je naš predsednik in vodja tabora Valter Fabjančič praznoval rojstni dan, zato smo ga ob večerji presenetili z veliko torto ter simboličnim darilcem.

Vreme nam je bilo za razliko od lanskega leta, naklonjeno. To j bil namreč najbolj vroč tabor do sedaj. Vse zastavljene aktivnosti so potekale po predvidenem načrtu. Na taborih vedno vlada gasilska disciplina, ki je bolj podobna vojaški, kot tisti v osnovnih šolah. Jutra smo začenjali s telovadbo in zajtrkom, nato je vsak dan sledil postroj ter dvig taborne zastave ob spremljavi Aljaža Renka na bobnu in Aljaža Kariža na pozavni.

V petek smo jutranje aktivnosti začeli z zanimivo orientacijo na območju celotnega letovišča z različnimi igrami in izzivi. Sodelovanje med najstarejšimi in najmlajšimi otroci je bilo pohvalno. Vsi so se med seboj spodbujali in si pomagali, tako da so na koncu odločale sekunde. Prve tri ekipe so dobile simbolične nagrade in bonbone. Na bazenu smo uživali vsak dan, tako mentorji kot otroci smo se iz vode spravili le zaradi praznih trebuhov in pohiteli na kosilo ali malico. Po kosilu, ko je sonce najbolj pripekalo, smo si vsak dan privoščili popoldanski počitek. Sledila je še ena osvežitev na bazenu in večerne aktivnosti. V soboto smo popoldansko kopanje zamenjali za izlet k izolskim prostovoljnim gasilcem. Razkazali so nam svoj dom in nas presenetili s sladoledom. V Izoli smo si ogledali še muzej ladijskega modelarstva in Parenzane - Izolana, kjer smo izvedeli veliko poučnega o zgodovini Izolanov in Izole. Nato smo se z avtobusom zapeljali do razgledne točke v Marezigah, kjer nas je pričakal sladoledar z okusnim domačim sladoledom.

Večerne aktivnosti so bile zelo raznolike. Prvi dan, ko smo bili še vsi polni energije, smo odšli na pohod ob morju in med vinogradi, nabirali školjke ter občudovali sončni zahod. Drugi dan, nekoliko bolj utrujeni od celodnevnih bazenskih aktivnosti, smo pripravili letni kino na prostem. Zadnji večer smo se razdelili v več manjših skupin in počeli vse od risanja ter plesanja, do športnih iger in hoje po vrvi.

Med natrpanim urnikom smo si kot vedno vzeli tudi čas za sprejem obiskov. Obiskali so nas županja in podžupanja Saša Likavec Svetelšek ter Irena Stropnik in predsednica komisije za mladino KGZ Sanja Višnjevec.

Šest otrok, ki so letos končali deveti razred OŠ, je bilo tokrat zadnjič na taboru. To so: Eva Vatovec, Monika Mavrič, Aljaž Renko, Jaša Grk, Kristjan Benčič in Klemen Mezgec. Pričakujemo, da se bodo kmalu pridružil mentorski ekipi in operativni enoti, saj so to že zreli ter odgovorni dekleta in fantje.

Domov smo vsi prispeli veliko bolj zagoreli in nekoliko utrujeni. Zahvaljujoč mentorjem in otrokom smo tabor uspešno izpeljali. Vsi se že veselimo naslednjega leta, ki bo nekaj posebnega, saj bo to že 10. mladinski tabor PGD Materija in kdo ve koliko zanimivih dogodivščin nas čaka - mogoče celo kakšno presenečenje.

 

V imenu mentorjev mladine

Tina Zec

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com