DEDEK MRAZ V PGD MATERIJA
22.12.2018 ob 19.00
Bač pri Materiji

Praznično vzdušje ob iztekajočem se letu smo gasilci PGD Materija sklenili z obiskom dobrega moža, ki je navdušenim otrokom prinesel težko pričakovana darila.

V soboto, 22. decembra 2018, se je v prostorih društva odvijal bogat kulturno-glasbeni program. Na prireditev je bilo povabljenih okoli 65 mladih in bodočih gasilcev. Pionirji in pionirke so program otvorili z znano božično pesmijo, vsem prisotnim je zaželel vse dobro v letu 2019 predsednik PGD Materija dr. Valter Fabjančič, zopet pa so nas navdušili tudi naši harmonikaši, ki so z glasbo zvabili nasmeh na obraze otrok in obiskovalcev. Mentorji mladine smo odigrali komično dramsko točko o letošnji 110. obletnici društva in jo dopolnili s prizori, v katerih so nastopali naši starejši otroci. Glasbeni del programa je popestrila skupina pevcev iz sosednje Hrvaške, v goste smo namreč prvič povabili ljudske pevce iz Žejan, ki predstavljajo del najmanjše evropske narodne manjšine, imenovane tudi Istroromani. Njihov jezik je nenavadna mešanica hrvaščine, italijanščine in romunščine, ki ga govori še kakih 100 ljudi, zato smo izkoristili priložnost, da v živo slišimo glasbo te maloštevilne skupine. Na prireditvi smo lahko slišali njihove ljudske pesmi, zapete kot bi dejali oni »po žejanski« in popularne pesmi, ki so jih prevedli v svoj jezik. Za njihov obisk se izredno zahvaljujemo, saj je zanje marsikdo slišal prvič, čeprav živijo preko meje, nedaleč stran od nas.

Ob koncu prireditve so predvsem mlajši obiskovalci že nestrpno čakali obisk Dedka Mraza, ki se je z njimi slikal in vsakemu podaril vrečko presenečenja. Otroci so navdušeno odpirali darila, večer pa se je zaključil s pogostitvijo, veselo glasbo naših harmonikašev in žejanskih pevcev ter dobrimi željami za prihajajoče leto.

 

v imenu mentorjev mladine

Doris Primc

 

 

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com