OBČNI ZBOR IN PREVZEM VOZILA GVM-1
30.03.2024 ob 18.00
Bač pri Materiji

V soboto, 30. marca 2024, je v prostorih društva potekal redni Občni zbor PGD Materija. Po izvolitvi delovnega predsedstva, ki ga je vodil Igor Hrvatin, so predstavniki organov društva podali poročila, temu pa je sledila predstavitev plana dela za leto 2024, podelitev odlikovanj in pozdravni govori gostov.  

Predsednik PGD Materija dr. Valter Fabjančič je v poročilu povzel organizacijske dogodke v preteklem letu, ki so ga zaznamovale zlasti avgustovske katastrofalne poplave na širšem območju Slovenije, izjemni tekmovalni uspehi, nekaj zahtevnih intervencij, nabava novega vozila GVM-1 in snovanje dolgoročnih načrtov za zamenjavo dveh večjih vozil. Poudaril je tudi, da se za prihodnost društva ni bati, saj se je lani včlanilo šest novih članov tako, da PGD Materija trenutno šteje 184 članov, od tega kar 50 šoloobveznih otrok in 53 članic ter članov operativne enote. Poleg številnih drugih aktivnosti v lanskem letu pa je izpostavil tudi še vedno perečo problematiko glede pokrivanja trase bodočega drugega železniškega tira. Svoje poročilo je zaključil z besedami: »Tudi leto 2023 bo v marsičem zapisano v knjigo zgodovine. Skupaj smo se trudili, da našo organizacijo še naprej krepimo in peljemo po poti uspeha. Ob tem pa si ne smemo zatiskati oči, ampak jasno povedati, da se pri vodenju takšne organizacije pojavljajo tudi problemi in zapleti. Ne glede na to pa nam je uspelo večino teh uspešno premagati, na kar smo lahko ponosni. Ni namreč umetnost voditi organizacije, ampak je umetnost spopasti se s težavami ter skušati slednje reševati v dobrobit tistih, ki so potrebni naše pomoči. Zato naj v tem duhu zaključim z mislijo znanega starogrškega filozofa Sokrata, ki je dejal: »Bolje narediti malo na pravi način, kot veliko stvar slabo.«

Poveljnik Andrej Kljun je v poročilu najprej povzel statistiko intervencij v preteklem letu in dejal: »V letu 2023 beležimo 75 intervencij, kar je nekako povprečno število glede na zadnja leta. Sama narava le-teh pa je bila naslednja: 6 požarov v naravi; 17 prometnih nesreč, v katerih je bilo skupno udeleženih 20 vozil in 17 oseb poškodovanih, ena pa preminula; en požar na objektu; osem požarov na vozilih v cestnem prometu; en požar na vozilu v železniškem prometu; tri nudenja prve pomoči, pri čemer je bila ena oseba obolela, dve pa sta preminuli; tri posredovanja z nevarnimi snovmi; 13 posredovanj zaradi neurij in poplav; tri odpiranja vrat; ena delovna nesreča s traktorjem; 13 odstranjevanj nevarnih živali in šest manjših tehničnih intervencij. Samo na intervencijah smo tako prebili 1.463 prostovoljnih delovnih ur.« V nadaljevanju je izpostavili ostale operativne aktivnosti in se nekoliko podrobneje dotaknil intervencij ob poplavah, kjer so gasilci iz Materije šest dni posredovali v Občinah Komenda, Črna na Koroškem in Ljubno ob Savinji. Poleg teh pa je izpostavil še tri druge lanskoletne večje intervencije (prometna nesreča v Obrovu, nesreča s traktorjem v Brezovici ter požar v gradbišču  predora II. tira).

V nadaljevanju so poročila predstavili še blagajničarka Nika Ivanovič, predsednik Komisije za mladino Jaka Grk, predsednik Nazornega odbora Igor Šiškovič in predsednik Disciplinske komisije David Fabjančič. Poleg tega pa so člani društva izvolili tudi drugega pomočnika poveljnika, in sicer Mateja Zobca.

Na seji je bilo podeljenih več priznanj in napredovanj, med njimi tudi posebna priznanja operativcem, ki so bili lani na intervencijah najbolj aktivni, in sicer Aljažu Renku, ki je zbral 40,5 točk, Dejanu Babudru (37 točk) in Bojanu Renku (33,5 točk). Podeljeni pa sta bili tudi dve visoki priznanji za 70 letno delo v društvu, ki sta ga prejela veterana Jožef Fabjančič in Emil Godina.

Poleg domačih gasilcev in gasilcev vabljenih društev so bil na Občnem zboru prisotni županja Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek, podžupan Gregor Mihelj, predsednik KGZ Ivan Kovačič, poveljnik KGZ Peter Jerina (v vlogi predstavnika ZGRS Sežana), član štaba občinske CZ Ladi Sluga, predsednik Planinskega društva Hrpelje Vojko Dobrila in predstavnik KS Materija Aljoša Sila, ki so gasilcem namenili nekaj vzpodbudnih besed.

 

Seji Občnega zbora je sledila krajša slovesnost ob prevzemu novega vozila za prevoz moštva  GVM-1.

Ob tej priložnosti je zbrane najprej nagovoril predsednik PGD Materija dr. Valter Fabjančič, ki je poudaril: »Z današnjim dnem zaključujemo dvoletni projekt nabave novega vozila za prevoz moštva (GVM-1), ki je namenjeno prevozu gasilcev in vleki priklopnikov za večje prometne nesreče ter neurja. Novo vozilo je zamenjalo dosedanje 14 let staro vozilo GVM-1, ki že štiri leta presega predpisano življenjsko GZS. Gre za vozilo znamke VW TRANSPORTER 4 x 4, ki ga poganja 2.000 kubični motor z 200 konjsko močjo. Registrirano je za devet člansko posadko in ima sedem stopenjski avtomatski menjalnik ter stalni štiri kolesni pogon. Maska in pragovi so zaščiteni z »roll barom«, v vozilu pa je nameščena različna oprema, ki jo določa tipizacija GZS, poleg tega pa tudi oprema za prvo pomoč in defibrilator. Dobavitelj vozila je bilo podjetje PORSCHE INTER AUTO d.o.o. nadgradnjo pa je izdelal njen podizvajalec, tj. podjetje OHM Elektroinštalacije Jasmin Seferović s.p. iz Škofij. Nabavna vrednost vozila z nadgradnjo je znašala 62.986 EUR (z vključenim DDV), vsa sredstva pa smo zagotovili iz lastnih virov, in sicer koncesijskih sredstev URSZR in naslova posredovanja ob prometnih nesrečah ter sredstev pridobljenih s prodajo starega vozila. Ob tem je potrebno poudariti, da je to že drugi večji projekt sofinanciran s sredstvi, ki jih država namenja gasilskim enotam širšega pomena, s čemer se je tudi s finančnega vidika ponovno pokazalo, da je bila odločitev društva (2019), da sprejme ponujeno napredovanje v status GEŠP-1, pravilna. Kot uvodoma rečeno gre za dvoletni projekt, ki pomembno prispeva k dvigu varnosti v naši lokalni skupnosti, zato smo na novo pridobitev lahko upravičeno ponosni. Dovolite mi, da se za to iskreno zahvalim vsem, ki so kakorkoli prispevali k novi pridobitvi, zlasti pa komisiji, ki je projekt vodila, in sicer predsedniku Mateju Fabjančiču ter članoma Igorju Hrvatinu in Marku Fabjančiču. Ob vsem tem pa ne gre zanemariti dejstva, da lahko še tako moderna oprema ne more nadomestiti vas, dragi gasilci. Zato je še zlasti pomembno, da tudi s to pridobitvijo krepimo gasilstvo kot vrednoto, ki je v Materiji prisotna že 116 let. Hvala vsem, ki nas vidite in spoštujete.«

Sledil je slavnostni prevzem vozila, pri čemer je najprej poveljnik Andrej Kljun postrojil častni vod, ki so ga sestavljali domači operativci in praporščak Ivan Babuder. Nato je županja Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek ključe vozila, ki jih je na vzglavniku držal pionir Roni Sila, predala poveljniku Andreju Kljunu, ta pa prvemu vozniku novega vozila Jerneju Bubniču. Za kulturni program sta poskrbela vokalistka Jerneja Škrlj in kitarist Rok Sila, slovesnost pa je povezovala Lana Grk.

Zaključenim uradnim delom je sledila zabava z domačo skupino Lisjaki, ki je poskrbela za res odlično vzdušje in zabavo.

 

 

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com