OBČNI ZBOR PGD MATERIJA
25.03.2023 ob 19.00
Bač pri Materiji

V soboto, 25. marca 2023, je v prostorih društva potekal redni Občni zbor PGD Materija. Po izvolitvi delovnega predsedstva, ki ga je vodil Igor Hrvatin, so predstavniki organov društva podali poročila, temu pa je sledila predstavitev plana dela za leto 2023, podelitev odlikovanj in pozdravni govori gostov.  

Predsednik PGD Materija dr. Valter Fabjančič je v poročilu povzel organizacijske dogodke v preteklem letu, ki ga je zaznamovalo zlasti rekordno število intervencij, uspešno zaključen javni razpis za nabavo novega vozila GVM-1, izjemni tekmovalni uspehi in izdelava priklopnika za poplave in neurja. Glede novega vozila je pojasnil, da bo to v gasilski dom pripeljalo predvidoma maja 2024, gre pa za vozilo znamke VW Transporter, ki bo namenjeno prevozu moštva ter priklopnika za večje prometne nesreče. Vozilo bo zamenjalo obstoječe, 14 let staro istovrstno vozilo, katerega življenjska doba, ki jo določa GZS, je že potekla. Pogodbena vrednost vozila z nadgradnjo znaša 73.183 EUR (z DDV), projekt pa bo društvo v celoti pokrilo samo, in sicer s sredstvi GEŠP, sredstvi GZS pridobljenimi na razpisu za subvencijo opreme ter sredstvi, ki jih bo pridobilo od prodaje starega vozila. Kot drugi uspešno zaključen lanskoletni investicijski projekt pa je izpostavil izdelavo priklopnika za poplave in neurja, ki so ga projektirali in v celoti izdelali gasilci sami. Poudaril je tudi, da se za prihodnost društva ni bati, saj so se lani včlanili štirje novi člani tako, da PGD Materija trenutno šteje 183 članov, od tega kar 43 šoloobveznih otrok in 53 članic ter članov operativne enote. Poleg številnih drugih aktivnosti v lanskem letu pa je izpostavil tudi problematiko glede pokrivanja trase bodočega drugega železniškega tira. Svoje poročilo je zaključil z besedami: »Spoštovani, za nami je prvo leto novega mandata. Leto, ki bo nedvomno v marsičem zapisano v knjigo zgodovine. Skupaj smo se trudili, da našo organizacijo še naprej krepimo in peljemo po poti uspeha, zlasti pa po poti, katere izključni namen je pomagati vsakomur, ki je pomoči potreben. Zato naj zaključim s plemenito mislijo znanega ameriškega kolumnista Geroga Matthew Adamsa, ki je dejal: »Najvišje spleza tisti, ki pri plezanju pomaga drugim. Hvala vam, dragi prijatelji gasilstva v Materiji.«

Poveljnik Andrej Kljun je v poročilu najprej povzel statistiko intervencij v preteklem letu in dejal: »V letu 2022 beležimo 120 intervencij, kar je največ v zgodovini društva. Sama narava intervencij pa je bila naslednja: 24 požarov v naravi; 19 prometnih nesreč, v katerih je bilo skupno udeleženih 27 vozil in 20 oseb poškodovanih; pet požarov na objektih; pet požarov na vozilih v cestnem prometu; en požar na vozilu v železniškem prometu; dva požara na deponiji; devet nudenj prve pomoči, pri čemer je bilo sedem oseb poškodovanih ali obolelih, dve osebi pa sta preminuli; tri posredovanja zaradi uhajanja plina; štiri posredovanja zaradi neurja in zemeljskega plazu; dve iskanji pogrešanih oseb; osem odpiranj vrat, pri čemer so bile najdene tri preminule osebe; eno reševanje osebe iz dvigala in 37 manjših tehničnih intervencij (v večini primerov je šlo za odstranjevanje nevarnih živali oz. insektov). Samo na intervencijah smo tako prebili 2.738 prostovoljnih delovnih ur. Žal pa v lanskem letu na intervencijah beležimo tudi dve poškodbi gasilcev, ki pa sta bili k sreči le lažje narave. Na intervencije smo izvažali s povprečno 10 gasilci in ob tem dosegli povprečni čas izvozov med tremi in štirimi minutami.« V nadaljevanju je izpostavili ostale operativne aktivnosti in nekoliko podrobneje predstavil lanskoletni največji požar na našem območju, ki se je 23. julija razplamtel pod Slavnikom. Nekaj besed je namenil tudi največjemu požaru v zgodovini Slovenije, ki je julija divjal na Krasu, pri gašenju katerega so ves čas sodelovali tudi gasilci iz Materije.

V nadaljevanju sto poročila predstavili še blagajničarka Nika Ivanovič, članica Komisije za mladino Doris Primc, predsednik Nazornega odbora Igor Šiškovič in predsednik Disciplinske komisije David Fabjančič.

Na seji je bilo podeljenih več priznanj in napredovanj, kot vsako leto pa so bila podeljena tudi posebna priznanja operativcem, ki so bili lani na intervencijah najbolj aktivni. Tako je bil lani najuspešnejši Aljaž Renko, ki je zbral 64 točk, sledila pa sta mu Nika Ivanovič (61,5 točk) in Kristjan Ličan (61 točk).

Poleg domačih gasilcev in gasilcev vabljenih društev so bil na Občnem zboru prisotni županja Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek, poveljnik KGZ Peter Jerina, namestnik poveljnika občinske Civilne zaščite Silvester Sikošek, predsednica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Vlasta Vatovec, komandir PP Kozina Marjana Pelko, predsednik Lovske družine Slavnik Materija Damjan Cetin, predstavnik Planinskega društva Hrpelje Damjan Frank in predstavnik KS Materija Aljoša Sila, ki so gasilcem namenili nekaj vzpodbudnih besed.

 

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com