PRAZNIK GASILSTVA V MATERIJI
11.08.2018 ob 15.00
Hrpelje, Materija

Člani in članice PGD Materija so praznovali 110 let delovanja svojega društva in to obeležili s pravim gasilskim praznikom, ki je trajal dva dni in še malo (prispevek je povzet po članku objavljenem v občinskem glasilu)

Pričeli so ga v Kulturnem domu Hrpelje v petek, 10. 8. 2018, kjer so prvi del večera namenili enemu osrednjih rezultatov dolgih priprav na praznovanje - izdaji knjige »Matarski gasilci skozi čas« avtorja Slavka Gerželja. Gre za bogato knjižno delo s številnimi fotografijami in dokumenti ter zgodovinskimi zapisi, ki presegajo meje gasilstva in zaobjemajo čas in prostor Matarskega podolja. Dvorana je bila nabito polna, saj se je prvega slavnostnega dogodka udeležilo lepo število predstavnikov Kraške gasilske zveze in društev, partnerjev, članov PGD in drugih. Pričela ga je županja Saša Likavec Svetelšek, ki je, tako kot drugi dan na osrednji slovesnosti v Materiji, matarskim gasilcem čestitala in jim ponovno izrazila svojo podporo. Predsednik društva dr. Valter Fabjančič, je vse prisotne pozdravil in jim približal potek samega praznovanja ter ob koncu poudaril: »Spoštovane članice in člani PGD Materija, iskrene čestitke ob visokem jubileju in hvala za trud, ki ga vlagate za dobrobit drugih. Naj bodo naslednji dnevi, dnevi veselja in ponosa. Ponosa, da pripadamo organizaciji, ki že 110. let goji vrednote poštenja, tovarištva in humanosti. To se vrednote, ki so našo organizacijo ohranjale vse do današnjih dni in vrednote, ki so porok za nadaljnji razvoj in ohranjanje bogate zgodovine gasilstva v Materiji. Hvala vsem, ki nam na tej plemeniti poti pomagate.« V drugem delu sta predsednik društva in poveljnik Igor Šiškovič vsem partnerjem, s katerimi društvo sodeluje pri svojem delu, izročila priložnostno plaketo ter izvod knjige v spomin na 110-letnico. Plaketo so podelili tudi podjetju Patis d.o.o. iz Gradišča pri Materiji, ki je društvo še posebej podprlo s svojim dobrodelnim prispevkom. Iz rok regijskega poveljnika CZ Štefana Majcna pa sta predsednik in poveljnik v imenu društva prevzela srebrni znak CZ.

Izredno zanimiv pogovor voditeljice Jane Samsa s Slavkom Gerželjem, poln zgodovinskih detajlov, ter celoten program, so kulturno obogatili Kvartet Utrip, beatboxer Matjaž Žnidaršič ter podmladek PGD Materija, ki so pod mentorstvom Andreje Hrvatin Tomažič in Doris Primc, pripravili čudoviti točki in nas povsem navdušili! Otroci v PGD Materija imajo svoj maskoto: rdečega medveda, ki pa je dal že veliko skozi in bil povsem dotrajan. Ob 110-letnici ga je zamenjal povsem novi, ki ima tudi modernejšo uniformo. Zbrali so se tudi vsi gasilci PGD Materija, ki znajo poseči po harmoniki in nam zaigrali dve poskočni, po programu pa nadaljevali pred kulturnim domom, kjer smo se ob dobrotah podružili še dolgo v noč.

V soboto (11. 8. 2018) je bila Materija preplavljena z gasilci in gasilskimi vozili, ki so se kasneje tudi udeležili parade. Pričeli so z gasilskim poligonom, na katerem so se preizkusili otroci in se več kot enkrat spustili po gasilskem drogu. Prava paša za oči je bil helikopter Slovenske vojske ter še posebej prikaz vaje gašenja požarov, pri kateri so sodelovali domačini in gasilci iz Komna – skrbeli so za bazen z vodo in koordinacijo s pilotom helikopterja. Povezovalec Danijel Cek se je ob tem pogovarjal z namestnikom predsednika domačega društva Davidom Fabjančičem in nam tako pobliže predstavil ozadje vaje ter nanizal zanimive podatke. Obiskovalci so lahko posegli po ponudbi ponudnikov sira, medu, žganih pijač in zanimivi domačih okrasnih spominkov. Ob 18.30 je na glavni cesti stekla parada, v kateri se je pokazalo 30 gasilskih vozil in približno 300 gasilcev iz 25-ih gasilskih, in sicer: PGD Materija, PGD Senožeče, PGD Divača, PGD Sežana, PGD Povir, PGD Štjak, PGD Komen, PGD Lokev, PGD Knežak, PGD Ilirska Bistrica, PGD Podgrad, PGD Podnanos, PGD Ormož, PGD Radlje ob Dravi, PGD Zagorje-mesto, PGD Postojna, PGD Groblja, PIGD Plama, ZGRS Sežana, JZ Gasilska brigada Koper, Gasilka enota Luka Koper, Gasilska brigada Trst (I), Zavod prostovoljnih gasilcev Breg (I), DVD Oštarie (HR), DVD Kras Šapjane (HR). Pri paradi se je praznovanju v Materiji pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Gasilce so v paradi spremljale mažoretke iz Povirja in Brkinska godba 2000 ter številni obiskovalci. Posebnost med vozili so bili starodobniki PGD Postojna: poveljniško vozilo znamke UAZ letnik 1990, JZ GB Koper: kombinirano vozilo Mercedes s štiridelno lestvijo ter  kombinirano vozilo Fiat iz gasilske enote Luke Koper.

Osrednja slovesnost je potekala pod šotorom na igrišču. V prisotnosti postrojenih gasilcev so se zvrstili nagovori županje, predsednika društva in predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika, ki je društvo ob tej priložnosti tudi uradno podelil odlikovanke, bronasto plaketo GZS. Sledil je osrednji govor predsednika RS Boruta Pahorja. Presenetil je z jedrnatim nagovorom, v katerem je izpostavil srečanje z enim od domačinom, ki je matarske gasilce pohvalil kot odlične fante in može, na katere se lahko zaneseš. »Prav to je tisto, kar vse pove in je najbolj pomembno« je še dodal. Ob koncu govora je predsednik republike društvu izročil tudi posebno protokolarno darilo, in sicer slovensko zastavo, simbol naše enotnosti in ob tem poudaril: »Izrekam hvaležnost za vaše delo, a ne le takrat, ko je ogroženo naše premoženje ali življenje. Ste pomemben steber povezovanja lokalne skupnosti.« Še pred osrednjo slovesnostjo se je predsednik RS v gasilskem domu tudi vpisal v spominsko knjigo.

V programu nam je zapela čudovita Eva Sluga, tokrat v sodelovanju z Lisjaki, in Brkinska godba 2000, ki je program tudi zaključila s slovesno koračnico Zlatorog. Prisrčen prispevek so bile misli o doživljanju gasilstva, ki so jih prebrali predstavniki PGD Materija različnih generacij. Presunljive besede, a vsakdanje za prostovoljne gasilce, vajene, da jih klic na pomoč preseneti ob najrazličnejših trenutkih dneva.

Sledila je le še odlična jota in zabava do konca, najprej ob zvokih ansambla Roka Žlindre, čisto do konca pa z odličnimi Lisjaki. Mladi in stari so se zavrteli in družili do zgodnjega jutra.

V tem času so v PGD Materija poskrbeli tudi za prenovo spominske sobe v svojem gasilskem domu, ki je bogatejša za številne nove fotografije in stare eksponate.

Za pomoč pri izvedbi prireditve se PGD Materija zahvaljuje Občini Hrpelje - Kozina in številnim donatorjem ter podpornikom, ki so z donacijami omogočili, da je praznik gasilstva v Materiji uspel nad pričakovanji. Posebej se društvo zahvaljuje tudi vsem nastopajočim, sodelujočim gasilskim enotam in svojemu članstvu ter ostalim krajanom, ki so v neposredno pripravo vseh prireditev vložili številne prostovoljne ure in tedne.

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com