VOLILNI OBČNI ZBOR PGD MATERIJA - 2017
01.04.2017
Gasilski dom Materija

V soboto, 1. aprila 2017, je v prostorih PGD Materija potekal Občni zbor društva. Ta je bil še posebej pomemben, saj so zaradi izteka mandata, člani društva izvolili tudi novo vodstvo.

 

Poleg domačih članov in gasilcev prijateljskih društev (vključno s prijatelji iz gasilske brigade v Trstu ter DVD Šapjane in Oštarije iz Hrvaške) so se letošnjega Občnega zbora udeležili tudi županja OHK Saša Likavec Svetelšek, podžupanja Irena Stropnik, predsednik in poveljnik KGZ Dimitri Dokić in Peter Jerina, predsednik OKR Miran Gregorič, poveljnik CZ OHK Robert Kastelic, komandir PP Kozina Marjan Pelko, direktor ZGRS Sežana Igor Bole, ravnatelj osnovne šole iz Hrpelj Sebastjan Mavrič ter predsednik KS Materija Mitja Škerjanc.

 

Tudi letos je občni zbor vodil Slavko Gerželj, navzoči pa so najprej poslušali poročila organov društva, temu pa je sledila predstavitev plana dela za leto 2017, volitve, podelitev odlikovanj in pozdravni nagovori gostov.

 

Predsednik PGD Materija mag. Valter Fabjančič je v svojem poročilu povzel številne organizacijske aktivnosti v preteklem letu in ob tem poudaril, da bo leto 2016 v zgodovino PGD Materija zapisano kot operativno izredno zahtevno leto, saj so gasilci posredovali na kar 95 intervencijah. Poleg intervencij je pa društvo tekom leta izvajalo številne aktivnosti na področju usposabljanja, kulture, preventive, dela z mladimi ipd. Poudaril je tudi, da se za prihodnost društva ni bati, saj se je samo lani v društvo na novo včlanilo 13 novih članov tako, da PGD Materija trenutno šteje 176 gasilk in gasilcev, kar je največje število članov, ki ji je kadarkoli imelo. Ob tem je posebej izpostavil, da je od tega preko 50 šoloobveznih otrok, s čemer se lahko pohvali redka gasilska organizacija. Poleg ostalih rezultatov je posebej izpostavil pridobitev statusa enote širšega pomena in podpis t. i. koncesijske pogodbe z URSZR, kar bo prispevalo k večji varnosti v OHK, predstavlja pa tudi zgodovinski korak na področju operativnega delovanja PGD Materija, obenem pa tudi zelo veliko odgovornost.

 

Poveljnik David Fabjančič je v poročilu najprej povzel statistiko delovanja operativne enote v letu 2016. Kot že omenjeno so gasilci posredovali na skupaj 95-ih intervencijah, sama narava intervencij, pa je bila naslednja:

-        13 stavbnih požarov;

-        32 požarov v naravi;

-        21 prometnih nesreč;

-        pet požarov vozil;

-        pet nudenj prve pomoč ali pomoči zdravstvenemu osebju; 

-        19 posredovanj ob različnih drugih intervencijah, kot so npr. požari zabojnikov, odstranjevanje nevarnih živali, tehnična reševanja, iskanje pogrešanih oseb ipd.

 

Samo na intervencijah so tako gasilci operativne enote PGD Materija prebili kar 2.021 prostovoljnih delovnih ur. Kot posebej zahtevno je izpostavil intervencijo ob eksploziji in požaru proizvodne delavnice v Rodiku; izredno nevaren in zahteven požar proizvodne hale v Povžanah, kjer je prišlo tudi do hude poškodbe gasilca; sodelovanje na večdnevni intervenciji požara v naravi na Kraškem robu ter reševanje ponesrečencev v številnih prometnih nesrečah. Na intervencije so gasilci izvažali v povprečju z osmimi gasilci in ob tem dosegli povprečni čas izvozov med tremi in štirimi minutami, s čemer so le-tega v primerjavi z lanskim letom še izboljšali. Sicer pa je poveljnik izpostavil tudi uspehe na tekmovalnem področju, kar pa se tiče izobraževanj so v lanskem letu trije člani opravili tečaj za dihalni aparat; dva tečaj za gašenje notranjih požarov; dva tečaj za tehnično reševanje; en nadaljevalni tečaj tehničnega reševanja; en tečaj za mentorja mladine; šest tečaj za portalne gasilce; dva nadaljevalni tečaj za dihalne aparate in en vozniški izpit C kategorije. Društvo tako trenutno društvo razpolaga z:

-          13 gasilskimi častniki;

-          13 nižjimi gasilskimi častniki;

-          osmimi vodij skupin;

-          devetimi mentorji mladine;

-          31 nosilci dihalnih aparatov;

-          29 tehničnimi reševalci;

-          21 gasilci s končanim tečajem za gašenje notranjih požarov;

-          12 gasilci s tečajem za radijske zveze;

-          šest s tečajem za portalne gasilce; 

-          13 s tečajem varnega dela s helikopterjem;

-          38 s tečajem prve pomoči in nazivom bolničar in

-          20 gasilci z opravljenim tečajem za uporabo motorne žage.

 

V nadaljevanju sta poročila predstavila tudi blagajnik Dejan Mezgec in vodja mentorjev mladine Sandi Fabjančič, ki je izpostavil zlasti edinstven uspeh pionirk, ki so se po zmagah na tekmovanju KGZ in OKR, poleti udeležile državnega tekmovanja ter se domov vrnile s srebrno tekmovalno značko. Poseben poudarek pa je namenil tudi vsem drugim aktivnostim mladih in ob tem izpostavil zlasti udeležbo 35 otrok na že šestem mladinskem taboru. Zadnja pa sta poročila predstavila predsednik nazornega odbora Zlatko Segulin in predsednik Disciplinske komisije Darko Škerjanc.

 

Seveda so bili na Občnem zboru predstavljeni tudi načrti za naprej, pri čemer je bilo poudarjeno zlasti praznovanje 110. obletnice delovanja društva, ki bo potekalo avgusta 2018 in predvidena nujno potrebna širitev garaž gasilskega doma.

  

Kot že omenjeno pa je bil letošnji Občni zbor tudi volilni, pri čemer so člani društva vodenje društva že četrti mandat soglasno zaupali Valterju Fabjančiču, medtem ko je dosedanjega poveljnika Davida Fabjančiča zamenjal Igor Šiškovič, kateremu vodenje operative prav tako ni tuje, saj je bil pred leti dva mandata že poveljnik. Poleg njiju je Občni zbor izvolil še nove člane Upravnega odbora, Poveljstva, Nadzornega odbora Disciplinske komisije. Ob predaji poveljniške funkcije so člani operativne enote dosedanjemu poveljniku Davidu Fabjančiču v spomin izročili rdečo poveljniško čelado in se mu tako zahvalili za vložen trud.

 

Vsakih pet let društvo podeljuje tudi priznanja za posebne dosežke in tako so bila tudi letos podeljena priznanja ter odlikovanja za udeležbo na intervencijah, leta članstva in priznanja KGZ ter GZS. Najvišja priznanja, tj. odlikovanja GZS so prejeli:

-      gasilsko plamenico III. stopnje: Igor Hrvatin

-      gasilsko plamenico II. stopnje: Dejan Babuder, Marko Renko, Saško Mavrič, Gregor Babuder in Sandi Fabjančič

-      gasilsko plamenico I. stopnje: David Fabjančič

-      gasilsko odlikovanje II. stopnje: Branko Babuder in Dejan Mezgec.

 

Najvišje priznanje, ki je obenem tudi najvišje priznanje v zgodovini PGD Materija je za 14 let uspešnega vodenja društva prejel stari/novi predsednik Valter Fabjančič, in sicer odlikovanje GZS za posebne zasluge v gasilstvu.

 

Ob koncu so vse navzoče nagovorili prisotni gostje in pohvalili dosedanje delo ter novemu vodstvu zaželeli uspešno delo še naprej.

 

Uradnemu delu je sledilo druženje udeležencev ob poslušanju taktov glasbene skupine Navihani lisjaki.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com